"Orao" nikako da poleti!

Od spektakularno najavljene saradnje bijeljinskog “Orla” sa ruskom firmom “Klimov”, za sada, nema ništa.

Republika Srpska 27.07.2016 | 08:03
"Orao" nikako da poleti!
Foto: G. Bobić / RAS Srbija
Naime, Remontnom zavodu “Orao” potrebno je 10 miliona KM kako bi započeli dogovorene poslove oko remonta helikopterskih motora koji bi radili sa Zavodom “Klimov” iz Sankt Peterburga. Taj novac im je bio potreban za kupovinu licence, dokumentaciju i obuku radnika.

Predstavnici Vlade Republike Srpske hvalili su se kako su dogovorili ovaj unosan višemilionski posao i da će Vlada Republike Srpske pomoći “Orlu” da dobije novac.

Jedina opcije bio je kredit IRB. Međitim, “Orao” ne može dobiti kredit u tolikom iznosu, jer se u ovoj banci maksimalno može odobriti pet miliona KM. Osim toga, kako “EuroBlic” saznaje, “Orao” nije ni aplicirao za ovaj kredit.


Foto: G. Bobić / RAS Srbija

Na koji način se može pomoći “Orlu” kako bi se upustio u ovaj unosan posao sa Rusima, trenutno, po svemu sudeći, ne zna niko.

To ne znaju sada ni u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, iako je donedavno ministar Petar Đokić tvrdio da će Vlada naći način da obezbedi neophodnu podršku "Orlu".

Sada odgovornost za pronalaženje novca prebacuju na rukovodstvo “Orla”. Kažu da je direktor nadležan da obezbedi novac iz drugih izvora, ukoliko ne mogu dobiti kredit od IRB.

Međutim direktor “Orla” Milan Prica ne želi ništa da komentariše, jer je, kako kaže, na godišnjem odmoru. I dok direktor odmara, rešenje za ‘’Orao’’ niko nema. Izvesno je da će ova firma ostati bez ovog milionskog posla.

Za deset miliona maraka “Orao” bi u narednih 18 meseci remontovao ruske helikoptere. Takve licence na svetskom tržištu koštaju mnogo više, ali su Rusi odlučili da Srpskoj daju najpovoljniju cenu.

Prema evidenciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, “Orao” ove godine nije ni podnosio zahtev za kredit, a kod IRB već imaju tri kredita u iznosu od 5,8 miliona KM.


Foto: Srna / Promo
Milan Prica, direktor "Orla"

"Maksimalni iznos kredita koji IRBRS može odobriti propisan je važećim pravilima plasmana, koja je usvojila Vlada Republike Srpske, i on iznosi pet miliona KM. Takođe, definisano je da korisnici svoje kreditne zahteve podnose preko poslovnih banaka, a ne direktno IRB. Svi podneseni kreditni zahtevi rešavaju se redosledom kojim pristižu, u skladu sa procedurama IRBRS. Kreditni odbor funkcioniše nesmetano, a sednice se održavaju jednom sedmično", pojasnili su IRB.

Osim toga, više ne postoji kreditna linija IRB “Zajmovi za pravna lica koje odredi Vlada RS”, preko koje Vlada RS direktno utiče na odobravanje.

IRB bez direktora

Pre četiri meseca, još uvek aktuelni direktor IRB Snežana Vujnić je privedena zbog sumnje da je oštetitla Bobar banku i bankarski sektor. Ubrzo je puštena i do pre mesec dana bila je u kućnom pritvoru.

Od njenog hapšenja, pa do danas IRB nema direktora, Snežana Vujnić se zvanično vodi kao rukovodilac, ali joj je zabranjeno da obavlja ovu funkciju.

Pre dva meseca Nadzorni odbor IRB je raspisao konkurs za imenovanje direktora i dva izvršna direktora, ali procedura nije završena.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

realno.

29.07.2016 19:42

NEĆETLI I TO UNIŠTITI, AKO IMATE IMALO PAMETI! POČNITE NEŠTO RADITI. POD BIZNISA VAM JE KAO KOD LEPE ŽENSKE! NEĆEŠ TI HOĆE DRUGI?.

ODGOVORITE