Исхрана код особа са проблемом са штитном жлездом

Много је недоумица у вези са тим колико исхрана утиче на рад штитне или тироидне жлезде. Шта јести, чега се клонити... све је то прилично збуњујуће. Важно је знати да је штитна жлезда од кључног значаја за наш организам и да је неопходно омогућити њен правилан рад. Ево неколико смерница када је правилна исхрана у питању.

Здравље 27.07.2016 | 07:52
Исхрана код особа са проблемом са штитном жлездом
Штитна жлезда је лептирастог облика, опкриљује душник са обе стране и главна је за регулисаје метаболизма и контролу готово сваке телесне функције; у интеракцији је са свим осталим хормонима од инсулина до полних хормона. Ћелије тироидне жлезде, тироидне ћелије, једине су ћелије у телу које могу да апсорбују јод. И то из хране, што је једини начин апсорпције јода. Комбинују га са амино-киселином званом тирозин и претварају у три типа хормона: тријодтиронин (Т3), тироксин (Т4) и дијодотиронин (Т2).
Хормони Т3 и Т4 ослобађају се у крвоток да би се транспортовали по целом телу, где их кисеоник и калорије претворају у енергију. Свака ћелија вашег тела користи тироидне хормоне,  па симптоми у вези са њима могу да варирају.

 СИМПТОМИ, ТЕСТОВИ И КОМЛИКАЦИЈЕ У РАДУ ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ

Постоје два основна поремећаја у раду штитне лезде. Најчешћи је хипотироидизам, када штитна жлезда не производи довољно хормона, и често је у вези са недостатком јода. Симптоми овог поремећаја су: преосетљивост на хладноћу, опадање косе, укључујући и обрве, летаргија, губитак тежине, констипација, хипогликемија, губитак меморије. Треба знати да постоје и на десетине других наизглед неповезаних симптима као што су астма, псоријаза, бол у врату и укоченост, Синдром карпалног канала, промуклост, бледа кожа, вртоглавица.

 Прекомерна активност тироидне жлезде, хипертироидизам, позната и као Гравесова болест, други је најчешћи поремећај у функцији ове жлезде. Симптоми су немир и раздражљивост, губитак тежине, неуједначен срчани ритам, избуљене очи.
Понекад су лабораторијске анализе штите жлезде проблематичне. Око 80 одсто особа са хипотироидизмом не успева да се региструје стандардним тестовима.

 МИНЕРАЛИ ВАЖНИ ЗА РАД ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ

Јод је кључан у спречавају поремећаја рада штитне жлезде. Најбољи извори јода су алге, органски јогурт и млеко, морска со и јаја, па конзумирање ових намирница може помоћи у решавању проблема.
Важан је и селен, кога има у води, соли, аљаском лососу, млечним производима, белом и црном луку, семенкама сунцокрета. Милијарду људи широм света има недостатак селена.

Тирозин је амино-киселина укључена у скоро сваки протеин у телу. Неколико намирница које садрже тирозин, а међу њима су пшеница и соја, нису добре за особе које имају хипотироидизам. Али добар извор су и бадеми, банане, дивљи аљаски лосос, органски гајена живина, авокадо, семенке бундеве и органска јаја.

 КУПУСАСТО ПОВРЋЕ МОЖЕ ПОБОЉШАТИ НЕФУНКЦИОНАЛНУ ТИРОИДНУ ЖЛЕЗДУ

Према најновијим истраживанима, конзумирање ротквице, купуса, броколија и кеља може да побољша функцију штитне жлезде јер повец́ају ниво глутатиона. Претходних 50 година истраживачи су установили да нема толико негативних супстаци у храни, већ само нутријената који нису добар спој одређеним особама због њихове специфичне историје болести
Када проучавате сопствене нутриционистичне навике, знајте да су мале количине најбоље. Одређено поврће као што је купусасто, у великим количинама може спречити тело да апсорбује јод и да омета оптималну функцију штитне жлезде.

 ОСТАЛЕ НАМИРНИЦЕ ЗА ОСОБЕ СА МАЊЕ АКТИВНОМ ШТИТНОМ ЖЛЕЗДОМ
Особе са хипотиреозом исхраном увелико могу да утичу на своје здравље, посебно оном која се заснива на биљкама са мноштвом антиоксиданата и електролита, нарочито натријумом и калијумом. Такве су: бундева, парадајз, киви, паприке, целер, манго, јабуке, шаргарепа, краставци, цитруси, нар, боранија, шпаргла, боровнице, вишње, грашак, патлиџан, ананас, кајсије.

Ниацин или витамин Б3 такође је важан састојак за рад тироидне жлезде. А њиме су богати јагњетина и ћуретина.

 КОЈА ЈЕ ХРАНА ОКИДАЧ ЗА ПРОБЛЕМЕ С ТИРОИДНОМ ЖЛЕЗДОМ?
Ако се питате коју храну треба да избегавате да не бисте имали проблеме с тироидном жлездом, то је, најједноставније речено, рафинисана и индустријски перерађена храна. Најчешће проблеме изазивају глутен, неферментисана соја, ГМО храна, сода, нанирнице с бромом – спортски напици, паста за зубе, течност за испирање уста, пестициди.

Блиц Жена
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар