Сусрет са Обамом коштао 80.000 долара

Бизнисмен са Флориде признао да је учествовао у "бизарној шеми" која је садашњег албанског премијера Едија Раму довела на један догађај на којем се срео са америчким председником Бараком Обамом.

Свијет 26.07.2016 | 21:30
Сусрет са Обамом коштао 80.000 долара
Рама је фотографију са Обамом после користио током кампање за премијера Албаније како би показао да ужива америчку подршку, пише портал “Политико” у издању за Европу.

Сусрет се догодио у октобру 2012. током догађаја за прикупљање средстава за кампању Барака Обаме за други председнички мандат, а цена Рамине “улазнице” је била 80.000 долара.

Реч је о нелегалној страној донацији за коју оптужени посредник бизнисмен из Њу Џерзија Вилијам Аргерос, који се иначе бави некретнинама, сада одговара пред федералним судом у Њујорку.

Аргерос је дао 75.000 долара за Обамин фонд за победу 2012. и још 100.000 долара за одбор који је финансирао Обамину поновну инаугурацију 2013. године, показују америчка документа.



Он је пред судом признао да се удружио са возачем лимузине из Њу Џерзија Билалом Шехуом да прими 80.000 долара “од страног извора” и преусмери тај новац у Фонд за победу Обаме.

Та средстава су употребљена да би Рама, који је у то време настојао да буде изабран за премијера Албаније уђе на догађај у Сан Франциску.

Еди Рама је касније користио фотографију са Обамом да би сугерисао да Обама подржава његов избор за премијера, што је и постао у јуну 2013. године.

Убрзо након што је фотографија Обаме и Раме изашла у јавност члан представничког дома Дана Рорабахер је позвао америчке власти да истраже донацију која је довела до тога да Рама присуствује догађају, додаје “Политико”.

“Политико” наводи и да албански истражитељи воде истрагу о илегалним донацијама Раме у САД, али да у САД против њега није покренут поступак.

Фото: yоутубе/принтсцреен

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Илуминати

27.07.2016 04:52

Пази Раме што фура три шестице са лијевом руком!

ОДГОВОРИТЕ