Рус, Саша Каун, завршио каријеру у 31. години!

Руски кошаркаш Саша Каун одлучио је да заврши каријеру у 31. години.

Кошарка 30.07.2016 | 09:45
Рус, Саша Каун, завршио каријеру у 31. години!
Александар "Саша" Каун ставио је тачку на кратку, али трофејну професионалну каријеру.

Познати руски центар, бивши репрезентативац, "окачио је патике о клин" након што је са Кливлендом освојио титулу.

"Био сам благословен и срећан да играм овако дуго. Имао сам сјајна искуства са репрезентацијом, као и са клубовима. Све у свему, било је феноменално", поручио је Американцима у телефонском разговору из Русије.

Рођен у Томску 8. маја 1985, Каун је средње и високо школовање провео у Америци. На Флориди је ишао у средњу школу, а потом је од 2004. до 2008. играо и студирао на Универзитету Канзас.

Са дипломом рачунарског програмера и стеченим кошаркашким знањем вратио се 2008. у домовину и заиграо за ЦСКА, чији је дрес носио седам година, све до 2015. Паралелно је играо за национални тим и био учесник Олимпијских игара у Лондону, на којима је Русија освојила бронзу.

Бивши центар московског ЦСКА, са којим је пет пута био првак Русије и ВТБ лиге, освојио је прошле године титулу са Кливленд Кавалирсима у НБА лиги, иако у плеј-офу није ни улазио у игру.

"Почео сам да размишљам о повлачењу при крају прошле сезоне. Осетио сам да ме зглобови све више муче. Узимајући у обзир количину бола коју сам осећао, само сам желео да престане. То је нешто што ме је пратило готово целу каријеру", рекао је Каун.

Иако је и прошлог лета било наговештаја да би могао да остави кошарку, прихватио је позив Дејвида Блата и придружио му се у Кливленду, који је постао и његов последњи тим.

У НБА лиги одиграо је 25 утакмица.

"Већ крајем сезоне почео сам да озбиљно размишљам о пензионисању. Осетио сам да ме чланак већ дуго мучи. Због толиког бола, једноставно сам хтео да све прекинем. Из године у годину постајало је све годе, а посебно у НБА, где ми је интензитет утакмица једноставно ставио до знања да више не могу", подвукао је сада бивши центар.

Снажни центар из Томска је средњу школу (Флордиа Ер) и колеџ (Канзас) завршио у Сједињеним Америчким Државама, али му је први професионални ангажман био у 'Армејцима' – за које је наступао од 2008. до 2015. године.

Пре доласка у Москву освојио је НЦАА шампионат, док је са државним тимом стигао до бронзе на Олимпијским играма у Лондону 2012.

"Бивало је све горе и горе, сваке године. Доласком у НБА лигу наставило је убрзано да се погоршава, пре свега због интензитета мечева, што ме је и довело до закључка да не могу више", додао је Каун.

Каун се пензионисао и прошлог лета, али се активирао због понуде Кавалирса.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар