Rus, Saša Kaun, završio karijeru u 31. godini!

Ruski košarkaš Saša Kaun odlučio je da završi karijeru u 31. godini.

Košarka 30.07.2016 | 09:45
Rus, Saša Kaun, završio karijeru u 31. godini!
Aleksandar "Saša" Kaun stavio je tačku na kratku, ali trofejnu profesionalnu karijeru.

Poznati ruski centar, bivši reprezentativac, "okačio je patike o klin" nakon što je sa Klivlendom osvojio titulu.

"Bio sam blagosloven i srećan da igram ovako dugo. Imao sam sjajna iskustva sa reprezentacijom, kao i sa klubovima. Sve u svemu, bilo je fenomenalno", poručio je Amerikancima u telefonskom razgovoru iz Rusije.

Rođen u Tomsku 8. maja 1985, Kaun je srednje i visoko školovanje proveo u Americi. Na Floridi je išao u srednju školu, a potom je od 2004. do 2008. igrao i studirao na Univerzitetu Kanzas.

Sa diplomom računarskog programera i stečenim košarkaškim znanjem vratio se 2008. u domovinu i zaigrao za CSKA, čiji je dres nosio sedam godina, sve do 2015. Paralelno je igrao za nacionalni tim i bio učesnik Olimpijskih igara u Londonu, na kojima je Rusija osvojila bronzu.

Bivši centar moskovskog CSKA, sa kojim je pet puta bio prvak Rusije i VTB lige, osvojio je prošle godine titulu sa Klivlend Kavalirsima u NBA ligi, iako u plej-ofu nije ni ulazio u igru.

"Počeo sam da razmišljam o povlačenju pri kraju prošle sezone. Osetio sam da me zglobovi sve više muče. Uzimajući u obzir količinu bola koju sam osećao, samo sam želeo da prestane. To je nešto što me je pratilo gotovo celu karijeru", rekao je Kaun.

Iako je i prošlog leta bilo nagoveštaja da bi mogao da ostavi košarku, prihvatio je poziv Dejvida Blata i pridružio mu se u Klivlendu, koji je postao i njegov poslednji tim.

U NBA ligi odigrao je 25 utakmica.

"Već krajem sezone počeo sam da ozbiljno razmišljam o penzionisanju. Osetio sam da me članak već dugo muči. Zbog tolikog bola, jednostavno sam hteo da sve prekinem. Iz godine u godinu postajalo je sve gode, a posebno u NBA, gde mi je intenzitet utakmica jednostavno stavio do znanja da više ne mogu", podvukao je sada bivši centar.

Snažni centar iz Tomska je srednju školu (Flordia Er) i koledž (Kanzas) završio u Sjedinjenim Američkim Državama, ali mu je prvi profesionalni angažman bio u 'Armejcima' – za koje je nastupao od 2008. do 2015. godine.

Pre dolaska u Moskvu osvojio je NCAA šampionat, dok je sa državnim timom stigao do bronze na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

"Bivalo je sve gore i gore, svake godine. Dolaskom u NBA ligu nastavilo je ubrzano da se pogoršava, pre svega zbog intenziteta mečeva, što me je i dovelo do zaključka da ne mogu više", dodao je Kaun.

Kaun se penzionisao i prošlog leta, ali se aktivirao zbog ponude Kavalirsa.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar