Директори јуре гласове да би сачували фотеље

Међу кандидатима за одборнике Скупштине града Бањалука налазе се, између осталих, директорке Центра за социјални рад Вера Сладојевић (ДНС) и Центра за предшколско образовање и васпитање Јелена Куртиновић (СП).

Република Српска 25.07.2016 | 22:49
Директори јуре гласове да би сачували фотеље
На листи социјалиста, на високом 5. месту, за одборнички мандат бориће се и Мира Галић, по многима „де факто“ директорка Центра за предшколско васпитање и образовање, али и руководиоци других јавних установа и предузећа.

Директорка Народне и универзитетске бибилиотеке РС, Љиљана Петровић Зечић, кандидаткиња је СНСД, а Ново Грујић, директор градске депоније „Депот“, један од фронтмена кампање ДНС.

Док аналитичари упозоравају да њихова кандидатура није законом забрањена, али јесте и политички и морално спорна, политичари у томе не види никакав проблем. Потпредседник ГО ДНС Боран Босанчић признаје да директори који су на позиције дошли као партијски кадрови „имају извесне обавезе према странци“.

- Као препознатљиви у јавности, они могу донети доста гласова. С друге стране, Статутом ДНС је прецизирано да нико од наших кадрова не може обављати упоредо две јавне функције, дакле, не могу бити и директори и одборници. Ако победимо, договорићемо се ко ће заузети коју позицију – каже Босанчић.

Тврди да кандидовање директора није злоупотреба јавних ресурса.

- Законом је прописано како директор треба да води јавно предузеће или установу, а ко крши закон чини кривично дело злоупотребе положаја, и за то ће одговарати – каже Босанчић.

Политичка аналитичарка мр Тања Топић оцењује да владајући центри моћи, не само у Бањалуци, него и у целој БиХ увек јавне ресурсе користе за предизборне кампање, без обзира на то ко је на листи.

- Све је постављено наопако, а корен проблема и јесте у томе што се јавна предузећа посматрају као партијски плен и што ни политичари, а ни већина грађана, не види у томе никакав проблем. Кандидатура директора, који су у позицији да, користећи свој утицај на запослене, њихове породице и клијенте, мобилишу велики број гласача, само је последица таквог стања – каже Топићева.

Грујић: У чему је проблем?!

- Ја сам на директорску позицију и дошао зато што је ДНС био међу победницима на изборима, а од избора зависи и да ли ћу остати директор. Напросто, ствари тако функционишу - каже Ново Грујић (ДНС).

Сазнања „ЕуроБлица“ да је ДНС од „својих“ директора тражио да прикупе и до 3.000 гласова како би се одужили за указано поверење, али и „зарадили“ још један директорски мандат, није коментарисао.

БН Инфо

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Микс

25.07.2016 21:20

Секретаре у средњим и основним школама треба миксати сваку школску годину, они држе директоре у многим школама у шах-мат позицији. Миксати их сваку школску годину у другу школу и мирна Бачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

25.07.2016 21:36

Јурили јаде своје, ко неки директори и стручњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

25.07.2016 22:42

Даби могли наставити криминал И плацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.07.2016 05:54

Такав је политички систем, побједници добијају моћ управљања скоро свим ресурсима. А не одговарају никоме, јер полиција и правосудје нису независни. По мени је то легална пљачка, али ко сам ја...и ко су обични људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

днс секта

26.07.2016 14:36

Вера Сладојевић је тотални промашај ко њу стави за директора није сав свој.Глуми ауторитет а купила је диплому.Штити Бојана Араулу од истраге.Сви радници су против ње се потписали за смјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

26.07.2016 15:57

Сав кадар овог днс је промашај.Вера Сладојевић је без икаквог ауторитета а глуми величину ,кад би се све колеге потписале против мене ја би сам отишао.Макар су јој здравствено нашкодили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тадија

26.07.2016 19:19

Какав су ауторитет Грујић и Вера Сладојевич да натјерају неког нормалног да гласа за днс.Само лудак може њима вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

26.07.2016 21:05

Сви СНСД-ови директори скупљали су потписе запослених радника и њихових породица. То наредјење је досло директно из "централе"! Ако буде среће биће њима "пентрала"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

центар за социјални рад

27.07.2016 17:05

Верка Сладојевић је небулозна жентурача,са сумњивом дипломом,нико је не мирише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јавни тужиоц

28.07.2016 12:48

Днс је комби странка на изборима ће тотално да потоне.

ОДГОВОРИТЕ