Direktori jure glasove da bi sačuvali fotelje

Među kandidatima za odbornike Skupštine grada Banjaluka nalaze se, između ostalih, direktorke Centra za socijalni rad Vera Sladojević (DNS) i Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Jelena Kurtinović (SP).

Republika Srpska 25.07.2016 | 22:49
Direktori jure glasove da bi sačuvali fotelje
Na listi socijalista, na visokom 5. mestu, za odbornički mandat boriće se i Mira Galić, po mnogima „de fakto“ direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ali i rukovodioci drugih javnih ustanova i preduzeća.

Direktorka Narodne i univerzitetske bibilioteke RS, Ljiljana Petrović Zečić, kandidatkinja je SNSD, a Novo Grujić, direktor gradske deponije „Depot“, jedan od frontmena kampanje DNS.

Dok analitičari upozoravaju da njihova kandidatura nije zakonom zabranjena, ali jeste i politički i moralno sporna, političari u tome ne vidi nikakav problem. Potpredsednik GO DNS Boran Bosančić priznaje da direktori koji su na pozicije došli kao partijski kadrovi „imaju izvesne obaveze prema stranci“.

- Kao prepoznatljivi u javnosti, oni mogu doneti dosta glasova. S druge strane, Statutom DNS je precizirano da niko od naših kadrova ne može obavljati uporedo dve javne funkcije, dakle, ne mogu biti i direktori i odbornici. Ako pobedimo, dogovorićemo se ko će zauzeti koju poziciju – kaže Bosančić.

Tvrdi da kandidovanje direktora nije zloupotreba javnih resursa.

- Zakonom je propisano kako direktor treba da vodi javno preduzeće ili ustanovu, a ko krši zakon čini krivično delo zloupotrebe položaja, i za to će odgovarati – kaže Bosančić.

Politička analitičarka mr Tanja Topić ocenjuje da vladajući centri moći, ne samo u Banjaluci, nego i u celoj BiH uvek javne resurse koriste za predizborne kampanje, bez obzira na to ko je na listi.

- Sve je postavljeno naopako, a koren problema i jeste u tome što se javna preduzeća posmatraju kao partijski plen i što ni političari, a ni većina građana, ne vidi u tome nikakav problem. Kandidatura direktora, koji su u poziciji da, koristeći svoj uticaj na zaposlene, njihove porodice i klijente, mobilišu veliki broj glasača, samo je posledica takvog stanja – kaže Topićeva.

Grujić: U čemu je problem?!

- Ja sam na direktorsku poziciju i došao zato što je DNS bio među pobednicima na izborima, a od izbora zavisi i da li ću ostati direktor. Naprosto, stvari tako funkcionišu - kaže Novo Grujić (DNS).

Saznanja „EuroBlica“ da je DNS od „svojih“ direktora tražio da prikupe i do 3.000 glasova kako bi se odužili za ukazano poverenje, ali i „zaradili“ još jedan direktorski mandat, nije komentarisao.

BN Info

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Miks

25.07.2016 21:20

Sekretare u srednjim i osnovnim školama treba miksati svaku školsku godinu, oni drže direktore u mnogim školama u šah-mat poziciji. Miksati ih svaku školsku godinu u drugu školu i mirna Bačka

ODGOVORITE
Name

nn

25.07.2016 21:36

Jurili jade svoje, ko neki direktori i stručnjaci.

ODGOVORITE
Name

Galeb

25.07.2016 22:42

Dabi mogli nastaviti kriminal I placku

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.07.2016 05:54

Takav je politički sistem, pobjednici dobijaju moć upravljanja skoro svim resursima. A ne odgovaraju nikome, jer policija i pravosudje nisu nezavisni. Po meni je to legalna pljačka, ali ko sam ja...i ko su obični ljudi...

ODGOVORITE
Name

dns sekta

26.07.2016 14:36

Vera Sladojević je totalni promašaj ko nju stavi za direktora nije sav svoj.Glumi autoritet a kupila je diplomu.Štiti Bojana Araulu od istrage.Svi radnici su protiv nje se potpisali za smjenu.

ODGOVORITE
Name

dado

26.07.2016 15:57

Sav kadar ovog dns je promašaj.Vera Sladojević je bez ikakvog autoriteta a glumi veličinu ,kad bi se sve kolege potpisale protiv mene ja bi sam otišao.Makar su joj zdravstveno naškodili.

ODGOVORITE
Name

tadija

26.07.2016 19:19

Kakav su autoritet Grujić i Vera Sladojevič da natjeraju nekog normalnog da glasa za dns.Samo ludak može njima vjerovati.

ODGOVORITE
Name

mami

26.07.2016 21:05

Svi SNSD-ovi direktori skupljali su potpise zaposlenih radnika i njihovih porodica. To naredjenje je doslo direktno iz "centrale"! Ako bude sreće biće njima "pentrala"!

ODGOVORITE
Name

centar za socijalni rad

27.07.2016 17:05

Verka Sladojević je nebulozna ženturača,sa sumnjivom diplomom,niko je ne miriše.

ODGOVORITE
Name

javni tužioc

28.07.2016 12:48

Dns je kombi stranka na izborima će totalno da potone.

ODGOVORITE