Хашки трибунал не диже руке од радикала

Поглавље 23 у преговорима са ЕУ оптерећено и случајем троје чланова СРС. У Влади кажу да поштују одлуку нашег суда и да изручења неће бити.

Србија 25.07.2016 | 18:32
Хашки трибунал не диже руке од радикала
Напредак Србије у преговорима са Европском унијом у поглављу 23, чланице Уније процењиваће и на основу сарадње наше земље са Хашким трибуналом, а ту Београду и даље виси над главом захтев да испоручи троје чланова СРС, оптужених за непоштовање Трибунала.

На питање “Новости” у каквом је тренутно статусу случај Вјерице Радете, Јове Остојића и Петра Јојића, из Трибунала нам је одговорено:

- Завршетак поступка у предмету “Јојић и други” од кључне је важности за Међународни суд. Свако ометање спровођења правде поткопава интегритет правосудног система МКСЈ.

У Хагу се, очито, не обазиру много на став нашег Вишег суда из маја - да услови за хапшење окривљених нису испуњени јер не постоји правна обавеза да се испоручују оптужени за непоштовање суда, већ само за најтеже ратне злочине. Упркос томе, у Трибуналу нам је речено:

- Србија је дужна да у потпуности сарађује с Међународним судом у складу с резолуцијама Савета безбедности и Статутом Међународног суда, којима је утврђен примат над националним законом. То значи да Србија има обавезу да поступа у складу са налозима које је издало Претресно веће.

О овом “верзином колу”, професор међународног кривичног права Милан Шкулић каже за “Новости” да Србија мора да поштује своје право и да не може да хапси некога мимо закона:

- Закони Трибунала нису право међународно право, јер да су само они били довољни, не бисмо доносили посебан закон о сарадњи са Хашким трибуналом. Ако постоји примат над националним законом, зашто Француска није испоручила Флоренс Артман?

Из Министарства правде поручују да је наш надлежни суд донео одлуку којом су Влада и други државни органи везани, и ту одлуку не могу ни преиспитивати, нити мењати.

Слично тврди и лидер радикала Војсилав Шешељ:

- Извршна власт ту више ништа не може да промени чак и да хоће. Радикали више не иду у Хаг. Ту институцију смо победили.

Извор: Новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

истине ради

25.07.2016 16:46

Флоренс Артман је саму себе испоруцила суду када је досла у Хаг на изрицање казне Карадзицу и одлезала затворску казну. А поводом њеног хапсења Француска се није много бунила, тј. само је рекла да Артманова знала да це бити ухапсена

ОДГОВОРИТЕ
Name

само истина

25.07.2016 20:12

и Радикали ће отићи у Хаг простовољно када га буду порушили до темеља.

Name

Преврсили су мјеру

25.07.2016 20:41

Доста је уцјена и притисака, треба их одјебати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

26.07.2016 05:31

Србија се позива на Шешеља,а он пола зивота пробео у затвору????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаг

26.07.2016 11:05

Ићи ће сигурно, само мало причекајте .

ОДГОВОРИТЕ