Haški tribunal ne diže ruke od radikala

Poglavlje 23 u pregovorima sa EU opterećeno i slučajem troje članova SRS. U Vladi kažu da poštuju odluku našeg suda i da izručenja neće biti.

Srbija 25.07.2016 | 18:32
Haški tribunal ne diže ruke od radikala
Napredak Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom u poglavlju 23, članice Unije procenjivaće i na osnovu saradnje naše zemlje sa Haškim tribunalom, a tu Beogradu i dalje visi nad glavom zahtev da isporuči troje članova SRS, optuženih za nepoštovanje Tribunala.

Na pitanje “Novosti” u kakvom je trenutno statusu slučaj Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića, iz Tribunala nam je odgovoreno:

- Završetak postupka u predmetu “Jojić i drugi” od ključne je važnosti za Međunarodni sud. Svako ometanje sprovođenja pravde potkopava integritet pravosudnog sistema MKSJ.

U Hagu se, očito, ne obaziru mnogo na stav našeg Višeg suda iz maja - da uslovi za hapšenje okrivljenih nisu ispunjeni jer ne postoji pravna obaveza da se isporučuju optuženi za nepoštovanje suda, već samo za najteže ratne zločine. Uprkos tome, u Tribunalu nam je rečeno:

- Srbija je dužna da u potpunosti sarađuje s Međunarodnim sudom u skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti i Statutom Međunarodnog suda, kojima je utvrđen primat nad nacionalnim zakonom. To znači da Srbija ima obavezu da postupa u skladu sa nalozima koje je izdalo Pretresno veće.

O ovom “verzinom kolu”, profesor međunarodnog krivičnog prava Milan Škulić kaže za “Novosti” da Srbija mora da poštuje svoje pravo i da ne može da hapsi nekoga mimo zakona:

- Zakoni Tribunala nisu pravo međunarodno pravo, jer da su samo oni bili dovoljni, ne bismo donosili poseban zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Ako postoji primat nad nacionalnim zakonom, zašto Francuska nije isporučila Florens Artman?

Iz Ministarstva pravde poručuju da je naš nadležni sud doneo odluku kojom su Vlada i drugi državni organi vezani, i tu odluku ne mogu ni preispitivati, niti menjati.

Slično tvrdi i lider radikala Vojsilav Šešelj:

- Izvršna vlast tu više ništa ne može da promeni čak i da hoće. Radikali više ne idu u Hag. Tu instituciju smo pobedili.

Izvor: Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

istine radi

25.07.2016 16:46

Florens Artman je samu sebe isporucila sudu kada je dosla u Hag na izricanje kazne Karadzicu i odlezala zatvorsku kaznu. A povodom njenog hapsenja Francuska se nije mnogo bunila, tj. samo je rekla da Artmanova znala da ce biti uhapsena

ODGOVORITE
Name

samo istina

25.07.2016 20:12

i Radikali će otići u Hag prostovoljno kada ga budu porušili do temelja.

Name

Prevrsili su mjeru

25.07.2016 20:41

Dosta je ucjena i pritisaka, treba ih odjebati.

ODGOVORITE
Name

Kal

26.07.2016 05:31

Srbija se poziva na Šešelja,a on pola zivota probeo u zatvoru????

ODGOVORITE
Name

Hag

26.07.2016 11:05

Ići će sigurno, samo malo pričekajte .

ODGOVORITE