Гојко Васић и суноврат Републике Српске

Једино је у Српској могуће да директор полиције Гојко Васић, умјесто вишегодишње робије, добије „заслужену“ пензију. Дознајте шокантну истину!

Република Српска 25.07.2016 | 12:09
Гојко Васић и суноврат Републике Српске
Од стране МУП Републике Српске је званично потврђено да ће актуелни директор полиције Васић бити пензионисан. Дакле, вријеме је да разјаснимо по чему ће „први српски полицајац“ остати упамћен.

Ван сваке сумње, јавност ће Васића запамтити по чињеници да су током његовог мандата у структурама полиције настале и дјеловале двије организоване криминалне групе инспетрора и специјалаца.

Бескрупулозан какав јесте Васић се у једном тренутку похвалио да је процесуирање тешко криминализованих припадника полиције у ствари “доказ снаге” МУП-а и “спремности да се обрачуна“ са криминалом у сопственим струкрурама. Но, врло јасне чињенице до краја разобличавају његове лажи.

Подсјетићу да је марта 2013. године Александар Нинковић обратио се Агенцији за истраге и заштиту – СИПА и пријавио да инспектори за спријечавање наркоманије ЦЈБ Бања Лука дјелују као организована група нарко-дилера. Чак је доставио и аудио запис у ком један од инспектора детаљно „елаборира“ шта у ствари раде они које друштво плаћа да га штити од наркоманије.

СИПА ову информацију доставља МУП-у Републике Српске и потом слиједи понашање наше полиције какво недвосмислено демантује Васићеве лажи.

Пола године врх наше полиције претвара се да описани проблем и достављена информација уопште не постоје. Тек у октобру те године, кад Нинковић спорни снимак доставља Одбору за безбједност НСРС, слиједи „изнуђено“ процесуирање.

У јеку афере Горан Михаљица открива како је још 20. марта 2013. године претпостављене обавијестио шта раде инспектори његовог одјељења, да је то питање потоње више пута потенцирао, али да врх полиције није реаговао. То га је „коштало“ оптужнице!

Срамотно је то шта је Гојко Васић урадио Михаљици и појединим инспекторима, чији је једини „гријех“ то што су вољом послодавца (Васића) распоређени „у погрешно вријеме на погрешно мјесто“. Момци су процесуирани само да би им Васић и његови корумпирани сарадници „зачепили уста“ по питањима њихове одговорности.

Што се тиче специјалаца који фантомке нису скидали са глава ни у ванрадном времену морам признати да ми нису познате околности њиховог хапшења. Међутим, оно шта засигурно знам јесте да је један од процесуираних прије неких шест година оперативно довођен у везу са разбојништвима, те да је врх полиције (тиме и Васић) обавијештен о томе. По већ устаљеној пракси највиши руководиоци полиције претварали су се да ништа не знају о тешко испољеној криминализацији у структурама специјалне полиције.

Елем, истина је битно другачија и полицијски челници су још како знали какав криминал се одвија у структурама полиције, а постоје и необориви докази да су чинили управо супротно од онога шта су им закони и професионални стандарди налагали.

Гојко Васић, Урош Пена, Станислав Чађо, Радислав Јовичић и машинерија њихових поданика годинама су спријечавали доказивање кривичних дјела у домену организованог криминала у каквима су и сами били инволвирани.

Проблем ових младих људи, који су данас затворени, јесте што су на почетку каријера научени да раде управо онако како су то и чинили. Умјесто тога како да се боре против криминала њих су шефови и старије колеге „учили“ како да се баве криминалом. При том су гледали какве голготе пролазе часни професионалци који су одбијали служити структурама криминала, а посебно они који су се томе супротстављали.

Кад младе и неискусне припаднике полиције доведете до избора између страдања за праведне циљеве или комфора створеног криминализацијом, многи одаберу ово друго.




Истина је неумољива: 2007. године једна група часних високопозиционираних полицијских руководилаца одлучила је да процесуира неколико својих колега дубоко огрезлих у организованом криминалу.

Говорио сам о томе и јавности је познато да је започета истрага око великог броја случајева тешког зеленашења, изнуда и рекетирања, а све повезано са привредним криминалом, па и то да су Гојко Васић, Урош Пена и Станислав Чађо спријечили доказивање бруталним насиљем над актерима службених радњи.

Познато је каквом насиљу и бруталном гажењу професионалног достојанства сам лично изложен, но, једна чињеница је остала потпуно непозната. Врх полиције је смијенио са позиција све руководиоце који су тада покушали процесуирати своје криминализоване „колеге“ и њихове саучеснике.

Нећу помињати имена ових честитих професионалаца из простог разлога што не желим додатно им компликовати животе, али је у професионалним круговима добро познато о коме је ријеч.

При том, треба знати да се један дио тадашњих службених активности односио на злоупотребе у вези наркотика. Значи, много прије данашњих „нарко-инспектора“ бавили смо се криминализацијом оних који су ове неискусне кадрове учили „занату“, а то се посебно односило на поједине руководиоце.

Тада је било „нормално“ да припадници полиције кријумчаре наркотике у иностранство, да их растурају по Бањалуци и Приједору, те да највећи дио одузетих наркотика поново враћају на улице. И тај дио истраге челници полиције су брутално сасјекли, а у професионалним круговима добро је познато како је министар Чађо одреаговао у тренутку кад је суочен са истином.


Могу сасвим компетентно говорити о злоупотребама наркотика од стране припадника полиције током ранијих година и МУП располаже са неколико мојих службених информација сачињених у вези са тим проблемом. Но, много компетентније могу говорити о проблематици разбојништава.

Један дио поменутих службених активности односио се на инволвираност полиције у највеће пљачке почињене на територији БиХ. Рећи ћу само да сам у вези двије пљачке на штету Рајфајзен банке, када је на Влашићу и у Бањолуци отуђено преко 3,5 милиона марака, идентификовао око 20 починилаца инволвираних у различитим фазама криминала. Но, моје информације „чуване“ су у ладицама појединих шефова све док суд није ослободио осумњичене.

Створио сам одличне претпоставке за процесуирање починилаца десетак најтежих пљачки почињених на територији Српске, те неколико на простору Федерације и управо је пуни успјех остварен на Федералном нивоу, док је код нас учинак био крајње „сиромашан“. Зашто? Па Гојко Васић је одлучио тако!

Дакле, МУП Српске располаже обимном документацијом која доказује моје наводе о томе да је врх полиције спријечавао доказивање одговорности за бројна кривична дјела у домену организованог криминала, како најопаснијих криминалаца ове државе, тако и њихових саучесника из полицијских структура.

При том морам нагласити да највећи број доказа директно упућује на Гојка Васића као кључног актера спријечавања доказивања, односно да постоје докази о његовим злоупотребама службеног положаја у вези са организованим криминалом. Но, власт Републике Српске Васићеве криминалне склоности је препознала као "компетенције", па га је у незаконитој процедури (након поништеног конкурса и супротно Закону о полицијским службеницима) именовала директором полиције.

Идентичним кршењем закона и професионалних страндарда, како је постављен, Васић "прочишћава" полицију тако да све честите професионалце елиминише са утицајних позиција, а на њихова мјеста поставља себи сличне лопуже, смутљивце и подрепаше.

Кад сам утврдио да нема вајде од даље борбе унутар структура полиције, обратио сам се Окружном тужилаштву Бања Лука, при чему сам поставио неколико замки у какве се Васић „упецао“.

Донио је противзаконите и професионално неприхватљиве одлуке (од тужилашта скривао доказе, манипулисао истрагом) након каквих више нисам имао двојби – Васић је „дон“ полицијског криминала.

Иначе поштујем процедуре и хијерархију, па сам се обратио и тијелима надлежним за контролу рада полиције (предсједнику Додику, Влади и политичком смутљивцу Ненаду Стевандићу као предсједнику Одбора за безбједност), но, тиме сам само утврдио спрегу организованог криминала и политике.

Уствари, утврдио сам колико су нечовјечни наши политичари обзиром како су се понијели према смртним страдањима двадесетак невиних грађана Српске. Само људски несој може се тако односити према невиним жртвама.

Оног тренутка кад сам схватио да је Српска заглавила у институционалном суноврату морала и човјечности обратио сам се јавности.

Од тад овако прозивам појединце, подсјећам на њихове гријехе, те објелодањујем нове и нове шокантне податке – а „материјала“ имам на претек.

И даље стојим на становишту да је Гојку Васићу мјесто у КПЗ Туњице, а то што ће га министар Лукач, премијерка Цвијановић и предсједник Додик испратити у пензију „к'о хероја“ у ствари само говори о њима... и о суноврату Републике Српске!

Аутор: Борислав Радовановић

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ја

25.07.2016 10:25

Нема коментара. То је пракса од '92

ОДГОВОРИТЕ
Name

судац

26.07.2016 06:23

Какав суд и правда јел у то јос неко вјерује....????

Name

Лудило

25.07.2016 10:26

Ако имало иста знас онда знас да нема колективне одговорности. Ста је директор крив ако се неко бави криминалом скривено. Да их је неко заститио од одговорности, то је друга прица. Свима којима је ста доказано, одговарали су. А сад које дјело да се стави Васицу? Све бабске прице. Од наслова па надаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарас

25.07.2016 11:32

Ти као да си цитао неки други текст. Ко спомиње колективну одговорност? У Кривицном Закону РС тога нема али постоји термин "организациона структура" гдје се зна ко ста ради. Не тврдим да је Васиц крив јер немам увида у ову проблематику али је цињеница да су неке крупне ствари отисле под тепих (убиства изнуде дрога итд). Директор полиције као први оперативац мора да зна и да налози предузимање корака у расвјетљавању истих и да обавјести градјане о исходу. Сорега измедју криминала полиције судства и политике евидентно постоји. Полиција има законска овластења да ту спрегу прекине али... Све у свему градјани имају право да се у оваквим околностима осјецају несигурно у сваком аспекту зивота не само у РС него и у БИХ

Name

СелманКРИМИ

25.07.2016 14:40

Криминал у институцијама РС је узео маха по доласку Џерија С. на функцију министра НЕправде а исти је још (нажалост) на високој функција па може и даље бити заштитник криминала и корупције у РС....

Name

Селендра Бањалука

25.07.2016 10:39

Посматра га одозго Милан Вукелић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланце

25.07.2016 13:00

Покојни Милан из гроба га пита сто не ријеси Васицу слуцај,а рекао си СВЕ СЕ ЗНА РЕСИЦЕМО?

Name

Бивши

25.07.2016 11:10

Сваки ЦЈБ као организациона јединица МУП-а у свом саставу има свог "Кумића" који је одговоран Куму! То су исфрустрирани типови огрезли у криминалу и који су се у животу једино остварили као полтрони и улизице! Своје девијантно и нељудско понашање према потчињеним оправдавају јасном хијерархијом која влада у свим системима безбједности па тако и у МУП-а! Из тог и других сличних разлога око себе окупљају исти сој људи као што су и сами!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРИВ ЈЕ

25.07.2016 11:15

ЗА СВА УБИСТВА И ПЉАЧКЕ. ПОЛИЦИЈА ЗНАЛА ВСЕ УНАПРИЈЕД! КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ,. РАЈКООООООооооооооо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

специјалац

25.07.2016 12:57

Та мрцина која је годинама глумио постењацину и струцњака мора на робију кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

25.07.2016 18:11

Ја специјалцу вјерујем. Има постених и добрих специјалаца који уз то све знајју. Много тога банда није ни крила. Они треба да проговоре и о томе ко је убио Милана и о свему осталом. Овако висе не иде.

Name

Милан

25.07.2016 13:07

Све је у нас наопако постављено и што је горе то не неком боље. То траје још од , 92 године и не престаје. А сад након Рајка доће гори, то је наша пракса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

25.07.2016 13:48

Овај лопов од цовјека Васиц суспендовао је три покицајца која су привела доктора породицне медицине у Мркоњиц Граду.Перу Радица којег је супруга пријавила због породицног насила .Лисен је слободе и ноцио у притвору лезао го уписан и усран да би по изласку из притвора отисао до Гојка Васица и зслио се на поступање полицајаца а васиц је одма покренуо дисциплински поступак експресно сто је на сву срецу стопирала унутрасња контрола. мупа РС.Инаце Васицев пријатељ доктор из Мркоњиц Града слови за врхунског преваранта и манипулатора правосназно осудјеног за кривицно дјело преваре и злоупотребе слузбеног полозаја ибовластења бар би Васиц толико треба да зна о њему јер су обадвоица и доктор и он из Мркоњиц Града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мала забуна

26.07.2016 14:05

Гојко Васиц није из Мркоњиц Града вец потице са подруцја Лактаса.....

Name

Инсидер

25.07.2016 14:08

Полицију РС треба укинути под хитно ! Ми нисмо дорасли да владамо већ да нама неко други влада и управља. МУП РС је највећа криминална организација у Европи. Шта ће нам таква полиција, састављена од криминалаца и лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

26.07.2016 05:33

Добро знаш да је то немогуће. Ни једна држава није укинула своју полицију и те послово препустила неком другом. Са овом багром треба другачије. Само како ??

Name

мами

25.07.2016 14:10

Када видим оне изандјале маторе дртине сто од дрзаве узесе отпремнине а и даље "раде" и примају плате, када видим "ствараоце Републике Српске" оне као изворне, и када видим синове и кћери владајуће елите мука ми је и срамота ме младих нарастаја, ма нек они иду у пм..свакако је све отисло до дјавола! Док паметнии постени паметују магарци се обогатисе и називесе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пик

25.07.2016 14:57

Отисао Аспирин а доци це Андол! Живи били па видјели, само гори це доћи!!!

Name

петар

26.07.2016 05:31

:мами И шта предлажеш ? Да сви пробамо истим методама да се обогатимо и наживимо. Ајде пошаљи поруку , дај нам рјешење.

Name

МИЛОВАН

25.07.2016 15:26

СТИТИО ЈЕ НАЈВЕЦЕГ ЗЕЛЕНАСА И КРИМИНАЛЦА ПЕНЗИОНИСАНОГ ГРМУСУ 007....

ОДГОВОРИТЕ
Name

соломон

25.07.2016 16:17

Шта је са убиством Ирене Предојевић? Ко из полиције скрива убицу(е),такође полицајце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

25.07.2016 17:54

Зар за то убиство није осуђен онај криминалац из Дубице

Name

Министар

25.07.2016 18:01

Гојко је једна људска и професинална амеба која је дефинитивно недорасла послу који је обављао протеклих година. Слузио је као предмет спрдње појединим нацелницима који су се униставали МУП, док он као Директор полиције није прстом мрднуо да се то заустави. Политицко гов*о! Го*анце, тацније.

Name

стево

25.07.2016 20:59

оваква полиција нама нетреба ,неслузи ницему осим застите криминалаца и лопова

Name

Ђорђе

25.07.2016 16:20

Гојко Васић је професионалац, частан и поштен човек. Мислим да није лијепо писати нешто овако. Неможе он бити крив зато што је урушен комплетан систем од почетка 90-етих. Он је један од појединаца, који се у домену својих надлежности, покушавао да нам у друштву буде безбедније колико толико. Није он би "Монарх" и није ово "полицијска држава", па да је могао радити шта је хтео и да је зато крив за све. Криви смо сви од родитеља преко учитеља, наставника, професора на факултету. криви смо што нам је друштво овако. У "Диктатури Демократије" данас, када би полицајац предузео неке радње мимо суда, одмах би се ми орушили на њега да ремети "Нашу Демократију". Имате уређено Њемачко друштво, а има дроге, тероризма криминала и слично. Могао би неки полуобразован новинар и о њемачком директору полиције написати исто. Јесам за слободу мишљења, али треба провјерити и поштовати неке људе. Стварно је Гојко Васић појединац, који је покушавао да буде боље, а ако га овако неосновано блатимо. То ће довести до тога да паметни, поштени, морални, професионални људи , као што је Гојко Васић заиста, неће више хтјети да се ангажују и добићемо оне који томе нису дорасли, али смо их заслужили. Гојко Васић; својим часним радом на свеколикој вјетрометини у пропалом друштву и тешким послератним временима, није заслужио да га се овако блати. Поздрав за Гојка Васића и све добре људе без обзира на вјеру и нацију. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО. Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

25.07.2016 18:07

За истрагу му не треба налог суда. Морао је наци ко је наруцио убиство и ко је убио Милана Вукелица. А онда тизиоци нека подизу оптузнице. Милан се супротставип бетонирању Бањалуке и незаконитим радњама. Круг оних који су имали мотив није велик. Истрага се морала заврсити за пар мјесеци. И била би заврсена да је дозвољено.

Name

Блука

25.07.2016 18:55

Директора полиције поставља власт...тиме је све рецено...

Name

петар

26.07.2016 05:20

:Ђорђе

Name

Петар

26.07.2016 05:28

Ђорђе Није у реду правити се наиван као француска собарица, а то ти радиш.Гојко је требао одступити када је видио да не мозе да се носи са криминалом .Напротив. Угледао је прилику и удружио се са политичким криминалом РС. И због тога заслужује праведно суђење. Али авај. Овако корумпирани , искварени тужиоци и судије неће посао урадити ваљано и овој земљи донијети преко потребну ПРАВДУ. Ради тога Гојко некажњено оде у пензију , којом је награђен од својих налогодаваца. Сањам дан када ће се на овим просторима појавити један , али барем само један праведан политичар , који ће ову гамад смјестити на право мјесту у друштву .

Name

мариола

26.07.2016 05:43

Бозе будала

Name

клапац

25.07.2016 16:48

Да је Српска правна дрзава, и да има праву полицију, не би они смјели убити Вукелица. Уз то могли су га смијенити. Али нису, него су хтјели утјерати страх у кости свим осталим. На тај нацин су кссније лско долазили до градјевиндких плацева. И свега осталог. Директор полиције се не мозе правити блентав, и као да се то њега ниста не тице. Гојко Васиц не мозе мирно спават. Нова власт це кад тад доци а онда це бити потегнута сва кривицна дјела. Нека се припреме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но цоммент

25.07.2016 18:21

Бориславе јеси ли ти ово јос једном процитао...које ти небулозе писес... ...не требају нама Турци, довољни смо сами себи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

25.07.2016 20:05

Јеси се нашо у причи,МОРАЛНА НЕБУЛОЗО

Name

професор

26.07.2016 09:14

Борислав, је један од најпаметнијих, најпоштенијих инспектора у ПД, сви у МУП РС то знају , и ти то знаш, и ти који такав коментаришеш и слични теби ви сте полтрони и папци СНСД и режима, ви немате своје ЈА , реци ми шта то ваља у МУП РС, колико генерала имамо, које су старосне доба, који је њихов профил и образовање, жавршили факултете у кафани ПАПА ЏО у Приједору, напредовали у служби брже него пилићи од три мјесеца који користе супер концентрат, е мој Но цоммент, док је таквих као ти нема нама спаса.

Name

Нико

25.07.2016 18:35

Кад је толико добро водио МУП РС, засто је свог сина из истог тог МУП-а пребацио да ради у СИПУ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

25.07.2016 20:12

Када ћеш Г Бориславе да пишеш о павичевом сину и злу које ради по Приједору,уз асистенцију полиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.07.2016 20:42

највеци криминалац гојко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

25.07.2016 22:07

Прицате 23 Године празну прицу када прелазите на дјела свако нормалан на овом свијету зна да је РС пуна криминалаца од врха до Дна И да су институције све огрезле у криминалу И Само револуција мозе то да промијени И ниста друго без тога нема будуцности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

28.07.2016 13:41

Е мој пријатељу, не може револуција у држави од милион становника опстати, За револуцију је потребна маса и то омладина, а овдје нема нијено. Нек нам је Бог на помоћи