"Тренирањем мозга“ смањује се ризик од деменције

Компјутеризован програм тренирања мозга знатно смањује ризик од деменције код одраслих – чак 48 одсто, показују резултати десетогодишњег америчког истраживања.

Здравље 25.07.2016 | 11:21
"Тренирањем мозга“ смањује се ризик од деменције
Прелиминарним резултатима, представљеним Интернационалној конференцији за борбу против Алцхајмерове болести у Торонту, утврђено је да је специјална обука мозга потенцијално моћна стратегија за превенцију овог дегенеративног обољења.

До данас, когнитивни психолози и неуронаучници у великој мери су негирали доказе да софтвер заснован на рачунарском когнитивном тренингу, односно „игре за мозак“ имају било какав утицај на когнитивне функције.

Др Џон Кинг, експерт за друштвена истраживања националног Института за старење у склопу Националног здравственог института који је финансирао истраживање, спровео је оригинално клиничко испитивање у којем су анализирани ефекти когнитивних програмских тренинга на 2.785 одраслих особа.

Учесници су били подељени у три групе. За једну групу организована је обука за побољшање меморије, за другу обука за резоновање и за трећу групу организована је обука са компјутерским тренингом.

У једном од тренинга, код кога је нагласак на визуелној перцепцији, појединци су морали брзо да идентификују објекте на екрану. Учесници су имали 10 једночасовних тренинга спроведених у току од пет недеља.

Научници су мерили когнитивне и функционалне промене на једну, две, три, пет и 10 година након тренинга како би се уверелили да ли је то утицало на обављање свакодневних послова учесника.

Утврђено је да је група која је прошла компјутерску обуку има 33 одсто мањи ризик од деменције у односу на друге групе.

Ванредни професор Универзитета Јужне Флориде и први аутор студије, Џери Едвардс, налази да активна студија представља прекретницу: „Први пут је когнитивне интервенције доказала да штити од оштећења памћња или деменције у великом, контролисаном истраживању“. 

Међу најинтересантнијим закључцима студије, наглашава Едвардс, био је предлог да би вежбањем мозга старији људи могли додатно да појачају заштиту од деменције.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар