Срдачан дочек: Гојковић и Босић

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић је данас, након састанка са предсједницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић, рекао да парламенти обе земље желе проширити сарадњу у интересу свих грађана и свих народа који живе на овим подручјима.

Босна и Херцеговина 25.07.2016 | 12:30
Срдачан дочек: Гојковић и Босић
Предсједница Народне скупштине Србије је у прву званичну посјету БиХ допутовала на позив предсједавајућег ПД ПС БиХ Младена Босића.

Истичући да сарадња треба бити продубљена на свим нивоима, Босић је поручио да конфликте који су били раније треба новим политикама ставити на неко мјесто које неће бити опструкција за сарадњу која треба бити у интересу свих грађана.

"Ми смо представници народа, односно парламената и изражавамо жељу да својим политичким односима и контактима отворимо врата за сарадњу на конкретним питањима. Нисмо причали о било каквим нерјешеним питањима, причали смо о будућности, сарадњи, прије свега о потреби сарадње о продубљивању односа у економији између двије државе што је свакако предуслов напретка свих који живе овдје", казао је предсједавајући Парламентарне скупштине ПД БиХ .

Босић, који је и предсједник Српске демократске странке, је поручио да је потребно је унаприједити сарадњу у области тероризма, сарадњу у области корупције и криминала, за коју не постоје границе између држава.

Данашња посјета је прва посјета БиХ једног предсједника Скупштине Србије у посљедњих 10 година, што је Босић назвао веома чудним и изразио увјерење да ће се међусобни односи два парламента одржавати у једном континуитету.

"Вјерујемо да ће се међусобни односи два парламента одржавати у једном континуитету, који ће одражавати боље односе отопљавања климе, излазак из зачараног круга прошлости који на овим просторима диктира односе и на неки начин с времена на вријеме враћа читаву политичку ситуацију корак, два или три уназад", поручио је Босић.

Предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић је након састанка са члановима колегија Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ поручила је да је БиХ један од кључних партнера Републике Србије.

"Ово је прва билатерална посјета испред Парламента Србије у новом сазиву, а то је била наша велика жеља да искажемо да је Србији Босна и Херцеговина изузетно значајна држава с којом желимо најближе да сарађујемо и на политичком, али и економском плану. У Европи када се разговара о политичкој стабилности читаве Европе и просторима Западног Балкана увек се каже да то највише зависи од односа Србије и БиХ", казала је Гојковић.

Данашње разговоре назвала је изузетно добрим и садржајним и истакла да је обострана жеља да се убрза динамика сусрета на највишем нивоу и да се не дозволи да "као први сусједи не разговарамо по десет година о облицима сарадње наше двије државе".

Гојковић је казала да Парламенти као државне институције могу доста допринијети односима двије државе, јер како је казала, данас, у 21. вијеку, не постоје државе које немају нека отворена питања.

"Ми смо данас исказали жељу да отворена питања ради обостраних интереса рјешавамо. Мој предлог је данас био да парламенти потпишу сарадњу у области еуроинтеграција. Наравно, отворени смо за потписивање споразума у многобројним другим областима. Очекујемо да нам колеге из Парламента БиХ предложе текст споразума које би потписали у првој наредној посети Београду", истакла је Гојковић.

Честитала је БиХ на скорашњем парафирању Споразума о стабилизацији и придруживању и поновила да Србија БиХ даје свесрдну подршку на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

"Јасна је порука ЕУ да је политика проширења идаље на снази. Без обзира на многобројне тешкоће с којима се та организација суочава. Очигледан је примјер Берлински процес сарадње земаља Западног Балкана и ја сам са својим сарадницима најавила и самит у оквиру тог процеса, који ће се одржати под председавањем Италије наредне године, на којем ће се први пут чути и реч председника парламента", казала је Гојковић.

БН телевизија
Фото Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

КОЈА

25.07.2016 12:48

ОВО ШТО ЈЕ РЕКАО МЛАДЕН БОСИЋ ДА ЈЕ ЧУДНО ДА У ПОСЉЕДЊИХ 10 ГОДИНА НИЈЕ ОРГАНИЗОВАНА ПОСЈЕТА ПРЕДСЈЕДНИК НС СРБИЈЕ У БИХ ЈЕ ЗАИСТА ЧУДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре КОЈА

25.07.2016 12:52

И НС Србије у протеклих 15 година није организовала предсједавајуцем ПС БиХ, посјету.

Name

МИЦО

25.07.2016 12:58

Мјесто Републике Српске је тамо гдје иде и Србија и то је ЕУ. СДС то разумије јер је то истински интерес свих Срба, а не ово што ради СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

25.07.2016 13:02

СРБИ МОРАЈУ ИМАТИ ЗАЈЕДНИЧКУ ПОЛИТИКУ И О НАЈВАЖНИЈИМ ПИТАНИМА ЗАУЗЕТИ КАО ШТО ЈЕ ЕУ ЗАУЗЕТИ ИСКРЕН СТАВ. ОПОЗИЦИЈА У РС ЈЕ ЈАСНО РЕКЛА ДА ЈЕ ЗА ЕУ А ВЛАСТ ЧАС ЈЕДНО ЧАС ДРУГО НИ САМИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ХОЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМА

25.07.2016 14:44

ПОЗИВ ПОСЈЕТИ МАЈЕ ГОЈКОВИЋ БИХ КОЈИ ЈЕ УПУТИО МЛАДЕН БОСИЋ ЈЕ ДОШАО У ПРАВО ВРИЈЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабика

25.07.2016 20:38

Ја сам висе за Цоммонвеалтх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

25.07.2016 22:16

Власт у РС никада неиде сви путеви су за њих затворени толико је огрезла у криминалу И плацки да једино јој одговарају бе законе ,подјеле ,мрзња или какав рат све друго је против њих то треба многи да схвате сто прије то боље

ОДГОВОРИТЕ