Srdačan doček: Gojković i Bosić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je danas, nakon sastanka sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković, rekao da parlamenti obe zemlje žele proširiti saradnju u interesu svih građana i svih naroda koji žive na ovim područjima.

Bosna i Hercegovina 25.07.2016 | 12:30
Srdačan doček: Gojković i Bosić
Predsjednica Narodne skupštine Srbije je u prvu zvaničnu posjetu BiH doputovala na poziv predsjedavajućeg PD PS BiH Mladena Bosića.

Ističući da saradnja treba biti produbljena na svim nivoima, Bosić je poručio da konflikte koji su bili ranije treba novim politikama staviti na neko mjesto koje neće biti opstrukcija za saradnju koja treba biti u interesu svih građana.

"Mi smo predstavnici naroda, odnosno parlamenata i izražavamo želju da svojim političkim odnosima i kontaktima otvorimo vrata za saradnju na konkretnim pitanjima. Nismo pričali o bilo kakvim nerješenim pitanjima, pričali smo o budućnosti, saradnji, prije svega o potrebi saradnje o produbljivanju odnosa u ekonomiji između dvije države što je svakako preduslov napretka svih koji žive ovdje", kazao je predsjedavajući Parlamentarne skupštine PD BiH .

Bosić, koji je i predsjednik Srpske demokratske stranke, je poručio da je potrebno je unaprijediti saradnju u oblasti terorizma, saradnju u oblasti korupcije i kriminala, za koju ne postoje granice između država.

Današnja posjeta je prva posjeta BiH jednog predsjednika Skupštine Srbije u posljednjih 10 godina, što je Bosić nazvao veoma čudnim i izrazio uvjerenje da će se međusobni odnosi dva parlamenta održavati u jednom kontinuitetu.

"Vjerujemo da će se međusobni odnosi dva parlamenta održavati u jednom kontinuitetu, koji će odražavati bolje odnose otopljavanja klime, izlazak iz začaranog kruga prošlosti koji na ovim prostorima diktira odnose i na neki način s vremena na vrijeme vraća čitavu političku situaciju korak, dva ili tri unazad", poručio je Bosić.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković je nakon sastanka sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH poručila je da je BiH jedan od ključnih partnera Republike Srbije.

"Ovo je prva bilateralna posjeta ispred Parlamenta Srbije u novom sazivu, a to je bila naša velika želja da iskažemo da je Srbiji Bosna i Hercegovina izuzetno značajna država s kojom želimo najbliže da sarađujemo i na političkom, ali i ekonomskom planu. U Evropi kada se razgovara o političkoj stabilnosti čitave Evrope i prostorima Zapadnog Balkana uvek se kaže da to najviše zavisi od odnosa Srbije i BiH", kazala je Gojković.

Današnje razgovore nazvala je izuzetno dobrim i sadržajnim i istakla da je obostrana želja da se ubrza dinamika susreta na najvišem nivou i da se ne dozvoli da "kao prvi susjedi ne razgovaramo po deset godina o oblicima saradnje naše dvije države".

Gojković je kazala da Parlamenti kao državne institucije mogu dosta doprinijeti odnosima dvije države, jer kako je kazala, danas, u 21. vijeku, ne postoje države koje nemaju neka otvorena pitanja.

"Mi smo danas iskazali želju da otvorena pitanja radi obostranih interesa rješavamo. Moj predlog je danas bio da parlamenti potpišu saradnju u oblasti eurointegracija. Naravno, otvoreni smo za potpisivanje sporazuma u mnogobrojnim drugim oblastima. Očekujemo da nam kolege iz Parlamenta BiH predlože tekst sporazuma koje bi potpisali u prvoj narednoj poseti Beogradu", istakla je Gojković.

Čestitala je BiH na skorašnjem parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ponovila da Srbija BiH daje svesrdnu podršku na putu ka punopravnom članstvu u EU.

"Jasna je poruka EU da je politika proširenja idalje na snazi. Bez obzira na mnogobrojne teškoće s kojima se ta organizacija suočava. Očigledan je primjer Berlinski proces saradnje zemalja Zapadnog Balkana i ja sam sa svojim saradnicima najavila i samit u okviru tog procesa, koji će se održati pod predsedavanjem Italije naredne godine, na kojem će se prvi put čuti i reč predsednika parlamenta", kazala je Gojković.

BN televizija
Foto Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

KOJA

25.07.2016 12:48

OVO ŠTO JE REKAO MLADEN BOSIĆ DA JE ČUDNO DA U POSLJEDNJIH 10 GODINA NIJE ORGANIZOVANA POSJETA PREDSJEDNIK NS SRBIJE U BIH JE ZAISTA ČUDNO.

ODGOVORITE
Name

re KOJA

25.07.2016 12:52

I NS Srbije u proteklih 15 godina nije organizovala predsjedavajucem PS BiH, posjetu.

Name

MICO

25.07.2016 12:58

Mjesto Republike Srpske je tamo gdje ide i Srbija i to je EU. SDS to razumije jer je to istinski interes svih Srba, a ne ovo što radi SNSD.

ODGOVORITE
Name

luka

25.07.2016 13:02

SRBI MORAJU IMATI ZAJEDNIČKU POLITIKU I O NAJVAŽNIJIM PITANIMA ZAUZETI KAO ŠTO JE EU ZAUZETI ISKREN STAV. OPOZICIJA U RS JE JASNO REKLA DA JE ZA EU A VLAST ČAS JEDNO ČAS DRUGO NI SAMI NE ZNAJU ŠTA HOĆE.

ODGOVORITE
Name

MIMA

25.07.2016 14:44

POZIV POSJETI MAJE GOJKOVIĆ BIH KOJI JE UPUTIO MLADEN BOSIĆ JE DOŠAO U PRAVO VRIJEME.

ODGOVORITE
Name

divlja jabika

25.07.2016 20:38

Ja sam vise za Commonvealth.

ODGOVORITE
Name

Galeb

25.07.2016 22:16

Vlast u RS nikada neide svi putevi su za njih zatvoreni toliko je ogrezla u kriminalu I placki da jedino joj odgovaraju be zakone ,podjele ,mrznja ili kakav rat sve drugo je protiv njih to treba mnogi da shvate sto prije to bolje

ODGOVORITE