Тражио је "уточиште", а ранио је 12 људи

Сиријац стар 27 година, којем су немачке власти одбиле да издају азил, извео је напад бомбом у бару, при чему је сам страдао, а у експлозији је рањено 12 људи

Свијет 25.07.2016 | 09:11
Тражио је "уточиште", а ранио је 12 људи
Инцидент се догодио у централном делу града Ансбах на југу Немачке, близу области у којој је у том тренутку у току био музички фестивал који је трајао читавог викенда. Евакуисано је 2.500 људи, а фестивал је прекинут.

Ројтерс преноси да је баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман изјавио да су у нападу који се догодио у Ансбаху, малом граду од 40.000 људи југозападно од Нирнберга у којем постоји америчка база, међу рањенима три особе које се налазе у тешком стању.

"Ужасно је да неко ко је дошао у нашу земљу да потражи уточиште сада почини тако гнусан чин и рани велики број људи који су овде код своје куће, неке од њих тешко. То је још један напад који ће повећати већ растућу забринутост за безбедност коју изражавају наши грађани. Морамо да учинимо све што је могуће да спречимо ширење оваквог насиља у нашој земљи од људи који су дошли овде да траже азил", нагласио је на импровизованој конференцији за медије министар полиције Баварске Јоаким Херман, а пренели локални медији.

Он је казао да није јасно да ли је Сиријац планирао да изврши самоубиство или "да поведе са собом у смрт и друге".

Министар полиције Баварске је рекао да је страдали стигао у Немачку пре две године и да је већ два пута покушавао да изврши самоубиство.

"Мушкарац је у ранцу носио експлозив и металне делиће који би били довољни да убију више људи", навео је Херман и додао да не искључује могућност да је овај напад изведен под утицајем исламиста, али је нагласио да би то морала да потврди истрага.

"Мој лични став је да, нажалост, мислим да је веома вероватно да је то заправо био исламистички самоубилачки напад", рекао је Херман немачкој новинској агенцији ДПА.

Немачки званичник је изјавио да је неименовани мушкарац у више наврата био на психијатријском лечењу, измедју осталог због покушаја самоубиства.

"(Његова) очигледна намера да убије више људи указује на везу с исламистима", рекао је Херман.

Баварски министар унутрашњих послова Херрман је казао да изгледа да Сиријцу није дозвољен улаз на Отворени музички фестивал у Ансбаху непосредно пре експлозије која се десила испред локалног ресторана.

Неименовани обавештајни званичник казао је за Ројтерс да ће се истражитељи фокусирати на то шта је бомбаш радио у Сирији пре него што је напустио ту земљу, зашто је одбијен за азил и да ли је ноћашњи напад био личне или политичке природе.

Ово четврти напад који се десио у Немачкој за мање од недељу дана.

Неколико сати пре експлозије једна жена је убијена, а још две особе су повређене када је избеглица из Сирије напао пролазнике мачетом у граду Ројтлинген у близини Штутгарта.

Експлозија у Ансбаху се догодила само два дана после напада у тржном центру у Минхену, такође у Баварској, када је погинуло девет особа, а десетине људи рањено. Нападач је био осамнаестогодишњи Немац пореклом из Ирана који је после напада извршио самоубиство.

У понедељак 18. јула један седамнаестогодишњи Авганистанац је ножем и секиром напао путнике воза. Неколико људи је повређено, а полиција је убила нападача.


Извор: Б92/Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Презасицење и дупли морал

25.07.2016 07:20

Њемацка је пуна као и друге дрзаве. Неке су довеле свој даљњи опстанак у питање. Сведска је укинула трајне дозволе и спајање породица. Сигурносна полиција трази од Владе милијарду круна за појацање. Цитав низ закона о тероризму је ступио на снагу у малтене свим земљама. Неце висе Муслимане. На другој страни, лазу о једнакости и рајској демокатији. Маме људе и русе владе од Ирака до сирије. Овај бједник је спознао ко је он у оцима Запада јос један гузоперац и масинна за прављење дјеце, нерадник и лопов, сверцер и дилер дроге, подводац. Да су му то рекли у Сирији на арапском не би ту био нити би се ово десило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиотизам

25.07.2016 07:37

Ти си глупи босанац,узми их себи кући онда ти паметни а уствари глупи човјече.