Смијењени функционери без подршке власти

Смењени функционери Републике Српске одустају од тужби против бивших високих представника у БиХ због недостатка новца и недовољне подршке власти у Републици Српској.

Република Српска 25.07.2016 | 07:30
Смијењени функционери без подршке власти
Актуелни начелник Сокоца Милован Бјелица, којег је 2004. сменио Педи Ешдаун са места председника Скупштине града тадашњег Српског Сарајева, потврдио је да се у борби за правду прво обраћао домаћем правосуђу, а онда Суду за људска права у Стразбуру.

"Пре неколико година само сам обавештен да је запримљен мој предмет у Суду у Стразбуру и никада нисам добио повратну информацију - ни да се разматра ни да је одбијен" каже Бјелица.

У међувремену, уздао се, каже, у обећање тадашњег премијера РС Милорада Додика да ће Влада обезбедити средства за правну заштиту српских функционера који су смењени.

"Био је обезбеђен тим адвоката, прикупљена је документација, а онда је све стало, јер Влада није обезбедила средства за правни тим америчких и енглеских адвоката да покрену поступак код Краљевског суда у Лондону. У једном моменту је постојала нада да ћемо се изборити за правду, али онда је све стало. Зашто – не знам" каже Бјелица.

Од тужбе, међутим, није одустао некадашњи шеф кабинета председника НС РС Зоран Жужа, којег је такође сменио Ешдаун. Пре две године покренуо је процес пред америчким судовима, који још траје.

"Зашто амерички суд – зато што су Американци од почетка рада ОХР дубоко инволвирани у ту причу. Они су увек имали првог заменика високог представника и практично су водили политику ОХР и морају зато да одговарају. Процес траје већ две године, а да нема основа за њега онда не би толико ни трајао. Желим прво да доведем у питање постојање имунитета ОХР пред америчким судовима, а потом и да се покрене одштетни процес" каже Жужа.

Он је рекао да је процес који је покренуо веома скуп, али није желео да говори о цифрама.

"Нажалост, није било озбиљне подршке власти у РС, иако су постојала нека обећања. Адвокатски тим и ја се довијавамо на разне начине, али успевамо одржати тај процес живим. Моја тужба је усмерена према Ешдауну, према ОХР као институцији и према актуелном високом представнику, као наследнику свега онога што је радио Ешдаун. То јесте битка Давида и Голијата, али очекујем да ће Давид, као и много пута у историји, извојевати победу" закључује Жужа.

Лукић одустао

Некадашњи декан Правног факултета у Палама Радомир Лукић, којег је 2004. сменио Педи Ешдаун због наводне подршке Радовану Караџићу, каже да је одустао од тужбе.

"Немам новца да плаћам адвокате у Лондону. Не верујем ни да би судови Велике Британије и Северне Ирске донели одлуку против свог држављанина којег су подржавали на том месту, као и мере које је спроводио. Одустао сам, иако су сви судски и божји закони на мојој и страни људи које је тешко оштетио Педи Ешдаун" каже Лукић.

ЕуроБлиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боки

25.07.2016 07:15

Кога је брига више за вас и за ваше тузбе, а вјероватно је високо представник и био у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2016 07:41

Боку звани муслиман,иди лијечи се ако не знаш шта да пишеш

Name

Бели...

25.07.2016 11:34

Додик их ставио на списак а они оцекују да их он брани!? Смијесно!

ОДГОВОРИТЕ