Smijenjeni funkcioneri bez podrške vlasti

Smenjeni funkcioneri Republike Srpske odustaju od tužbi protiv bivših visokih predstavnika u BiH zbog nedostatka novca i nedovoljne podrške vlasti u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 25.07.2016 | 07:30
Smijenjeni funkcioneri bez podrške vlasti
Aktuelni načelnik Sokoca Milovan Bjelica, kojeg je 2004. smenio Pedi Ešdaun sa mesta predsednika Skupštine grada tadašnjeg Srpskog Sarajeva, potvrdio je da se u borbi za pravdu prvo obraćao domaćem pravosuđu, a onda Sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Pre nekoliko godina samo sam obavešten da je zaprimljen moj predmet u Sudu u Strazburu i nikada nisam dobio povratnu informaciju - ni da se razmatra ni da je odbijen" kaže Bjelica.

U međuvremenu, uzdao se, kaže, u obećanje tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika da će Vlada obezbediti sredstva za pravnu zaštitu srpskih funkcionera koji su smenjeni.

"Bio je obezbeđen tim advokata, prikupljena je dokumentacija, a onda je sve stalo, jer Vlada nije obezbedila sredstva za pravni tim američkih i engleskih advokata da pokrenu postupak kod Kraljevskog suda u Londonu. U jednom momentu je postojala nada da ćemo se izboriti za pravdu, ali onda je sve stalo. Zašto – ne znam" kaže Bjelica.

Od tužbe, međutim, nije odustao nekadašnji šef kabineta predsednika NS RS Zoran Žuža, kojeg je takođe smenio Ešdaun. Pre dve godine pokrenuo je proces pred američkim sudovima, koji još traje.

"Zašto američki sud – zato što su Amerikanci od početka rada OHR duboko involvirani u tu priču. Oni su uvek imali prvog zamenika visokog predstavnika i praktično su vodili politiku OHR i moraju zato da odgovaraju. Proces traje već dve godine, a da nema osnova za njega onda ne bi toliko ni trajao. Želim prvo da dovedem u pitanje postojanje imuniteta OHR pred američkim sudovima, a potom i da se pokrene odštetni proces" kaže Žuža.

On je rekao da je proces koji je pokrenuo veoma skup, ali nije želeo da govori o ciframa.

"Nažalost, nije bilo ozbiljne podrške vlasti u RS, iako su postojala neka obećanja. Advokatski tim i ja se dovijavamo na razne načine, ali uspevamo održati taj proces živim. Moja tužba je usmerena prema Ešdaunu, prema OHR kao instituciji i prema aktuelnom visokom predstavniku, kao nasledniku svega onoga što je radio Ešdaun. To jeste bitka Davida i Golijata, ali očekujem da će David, kao i mnogo puta u istoriji, izvojevati pobedu" zaključuje Žuža.

Lukić odustao

Nekadašnji dekan Pravnog fakulteta u Palama Radomir Lukić, kojeg je 2004. smenio Pedi Ešdaun zbog navodne podrške Radovanu Karadžiću, kaže da je odustao od tužbe.

"Nemam novca da plaćam advokate u Londonu. Ne verujem ni da bi sudovi Velike Britanije i Severne Irske doneli odluku protiv svog državljanina kojeg su podržavali na tom mestu, kao i mere koje je sprovodio. Odustao sam, iako su svi sudski i božji zakoni na mojoj i strani ljudi koje je teško oštetio Pedi Ešdaun" kaže Lukić.

EuroBlic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Boki

25.07.2016 07:15

Koga je briga više za vas i za vaše tuzbe, a vjerovatno je visoko predstavnik i bio u pravu.

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2016 07:41

Boku zvani musliman,idi liječi se ako ne znaš šta da pišeš

Name

Beli...

25.07.2016 11:34

Dodik ih stavio na spisak a oni ocekuju da ih on brani!? Smijesno!

ODGOVORITE