Најновији поглед на квантни свијет

Све донедавно, научници су мислили да основни закони физике не дозвољавају једну ствар – стварање холограма од једне једине честице светлости. Међутим, управо то је пошло за руком научницима са Универзитета у Варшави.

Свијет 24.07.2016 | 19:55
Најновији поглед на квантни свијет
За разлику од фотографије, холографија репродукује просторне објекте у тродимензионални облик. Ова појава почива на нечему што се зове класична интерференција, до које долази када се два таласа сретну и формирају нови талас.

Међутим, класична интерференција неизводљива је када је реч о фотонима, јер њихове фазе непрестано флуктурирају.

Ипак, научни тим са Универзитета у Варшави покушао је то да постигне интеракцијом таласних функција фотона, пише магазин Бизнис Инсајдер.

“Таласна функција представља основни концепт у квантној механици и срж је једног од њених најважнијих принципа - Шредингерове једначине. У рукама вештог физичара, функције би биле нешто налик туткалу који користе вајари. Када их обликује стручна рука, могле би да послуже као калуп за стварање модела система квантних честица.

Приликом снимања понашања ових фотона, научници Радослав Крапкиевиц и Михал Јахура приметили су постојање двофотонске интерференције.

При двофотонској интерференцији, понашање парова одређених фотона током ласерског расецања светлости је насумично. Али, неодређени фотони испољавају квантну интерференцију, која врши утицај на њихово понашање. Парови се увек заједно преносе или одбијају.

Пратећи овај експеримент, научници су се запитали да ли би двофотонска квантна интерференција могла да буде коришћена налик класичној интерференцији у холографији како би се помоћу одређених фотона добиле даље информације о неодређеним фотонима.

“Дошли смо до следећег изненађујућег закључка: Испоставило се да правац квантне интереференције коју испољавају фотони зависи од облика њихових таласних фронтова”, изјаво је Крапкиевиц за Пхyс.орг

Ово откриће могло би да означи почетак нове ере квантне холографије, која би научницима пружила нови увид у посматање квантних феномена.

“Овај експеримент један је од првих који нам омогућавају директно посматрање основних параметара таласних функција фотона – њихове фазе – водећи нас корак ближе ка разумевању тога шта је заиста таласна функција”, рекао је Јахура.

Научници се надају да ће овај метод омогућити стварање холограма комплекснијих квантних објеката, што може означити иступање ван граница фундаменталне науке и примену у стварном свету.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар