МОК о Русима: Правило природне и појединачне правде!

Извршни одбор МОК саопштио је да је био вођен "основним правилом" олимпијске повеље када је одлучио да не суспендује руске спортисте са Игара у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 24.07.2016 | 21:15
МОК о Русима: Правило природне и појединачне правде!
Ово правило штити чисте спортисте на такмичењу приликом одлуке о суспензији.

МОК је одлуку о суспензији препустио појединачним спортским савезима. То значи да ће спортисти из Русије морати појединачним савезима да докажу да нису били допинговани.

Међународна атлетска федерација (ИААФ) суспендовала је раније руске атлетичаре из свих својих такмичења, укључујући и Олимпијске игре. Русија се жалила Суду за спортску арбитражу (ЦАС), али је та жалба одбијена.

Укупно је 68 атлетичара поднело појединачне молбе, али је прихваћена само једна, скакачице удаљ Дарије Клишине, која у последње три године тренира у САД.

ИО је у дугачком образложењу одлуке после данашњег заседања навео да је узео у обзир извештај професора Ричарда Мекларена, који је наручила Светска антидопинг агенција (WАДА), и у коме се наводи да је држава организовала и спроводила системски допинг спортиста. У обзир је узета и одлука Међународне атлетске федерације (ИААФ) да суспендује руске атлетичаре, као и Светски антидопинг правилник.

МОК је навео да је због "хитности ситуације", пошто Игре почињу за 12 дана, одлучио да подржи рад професора Ричарда Мекларена, који је водио истрагу за WАДА, али и да Олимпијском комитету Русије (ОКР) пружи шансу да ИО-у МОК-а представи случај, пошто није било довољно времена да се саслушају сви спортисти.

"Председник ОКР Александар Жуков укључио се на телеконференцију на почетку данашњег заседања. Он је објаснио да држава Русија и ОКР гарантују потпуну сарадњу са међународним организацијама да би се ово питање расветлило са свих страна. Он је гарарантовао и да је ОКР посвећен потпуном и детаљном реструктуирању руског антидопинг система. Том приликом је нагласио да је ОКР посвећен чистом спорту и да ће радити да спорт у Русији буде чист", наводи се у образложењу МОК.

Жуков је у свом обраћању МОК навео да су све спортисте који су одабрани за Игре у Рио у последњих шест месеци тестирале антидопинг агенције из иностранства.

"Узорке су узимали страни допинг контролори, а анализирале су их стране лабораторије. Руски спортисти који су учествовали у разним такмичењима у свим спортовима поднели су више од 3.000 допинг узорака. Огромна већина налаза била је негативна", навео је МОК.

Врховно тело светског олимпизма навело је да извештаји нису помињали ОКР, али је узело у обзир и бројне друге наводе. У коначној пресуди је наведено да руски спортисти морају бити одговорни.

"Сматра се да су сви руски спортисти који желе да учествују на Олимпијским играма у Рију 2016. били под утицајем система који је рушио и манипулисао антидопинг системом. Извештај наводи да је због кратког времена могао само да погледа површне податке, због чега је ИО МОК-а закључио да се то не може односити само на 20 олимпијских спортова поменутих у извештају", наводи се у образложењу.

"Због ових изузетних околности, руски спортисти у било којем од ових 28 олимпијских спортова морају да трпе последице онога што је у суштини колективна одоговорност да би се заштитио кредибилитет олимпијских такмичења, а 'претпоставка невиности' се не може применити на њих. Са друге стране, морају се применити правила природне правде и појединачне правде на које свако људско биће има право. То значи да ће сваки спортиста имати шансу да оповргне применљивост колективне одговорности у свом појединачном случају", стоји у образложењу МОК.

Извршни одбор МОК зато је навео да неће прихватити ниједну пријаву било ког спортисте из Русије ако не испуњава одређене услове; односно да ће пријаву прихватити ако испуни одређене услове ОКР неће моћи да пријављује за Рио спортисте који су били кажњавани због допинга, чак и ако су одслужили казну.

Међу услове за учешће на Играма спада ригорозно тестирање на допинг.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар