Мажите се на сваких сат и по

Иако многи произвођачи крема за сунчање у својим рекламама тврде како њихов производ пружа најбољу заштиту и да је довољно нанети га на кожу једном дневно, истраживања показују да то није тако

Здравље 24.07.2016 | 09:44
Мажите се на сваких сат и по
ИАКО многи произвођачи крема за сунчање у својим рекламама тврде како њихов производ пружа најбољу заштиту и да је довољно нанети га на кожу једном дневно, нова истраживања показују да није баш тако. Тестови рађени на неколико марака крема за сунчање доказали су да се већ после шест сати њихова ефикасност смањује за чак 74 одсто, па их зато треба чешће стављати.

Лосиони за заштиту коже од сунца никада не пружају стопроцентну заштиту, и ниједан није у потпуности водоотпоран. Чак и са најбољом заштитном кремом не препоручује се сунчање у најтоплијем делу дана, између 11 и 17 сати.

Зато стручњаци саветују да поступак наношења креме треба да поновите на сваких 90 минута, а обавезно након изласка из воде. Да би тело било адекватно заштићено и да би упило крему пре него што се ознојите, саветује се да је намажете бар 20 минута пре него што се изложите сунцу.

Како би ефекат заштите био најбољи, потребно је да одрасла особа приликом једног наношења намаже око 35 грама креме. Они који на десетодневно летовање крећу само са једним паковањем креме са заштитним фактором и са планом да по цео дан проводе на плажи, требало би да знају да је паковање од 200 милилитара креме довољно за само пет-шест мазања. Зато би на летовање требало понети неколико бочица заштитног средства. Зависно од прозвођача, 200-250 милилитара креме са СП фактором 25 или 30, што је и најнижи фактор који се препоручује, кошта од око 1.000 па до 4.000 динара, колико треба издвојити за познате козметичке марке.

Стручњаци кажу да је најбоље припремити неколико крема са различитим фактором заштите. Особама које имају светлу и осетљиву кожу саветује се да прво користе фактор 50 или најмање 30, а затим да постепено прелазе на нижи. Они тамније пути не морају да купују креме са фактором јачим од 30 јер адекватну заштиту од штетних сунчевих зрака пружају и оне са мањим фактором, али их треба чешће мазати.

Крему користите увек кад излазите напоље, па чак и док сте у хладу, јер песак и вода рефлектују штетне ултраљубичасте зраке, а они могу да се пробију и кроз сунцобран.

ОПРЕЗ ПОД ТЕРАПИЈОМ

Уколико користите антибиотике или лекове против болова док сте на летовању будите опрезни. Они вас чине осетљивим на сунце и смањују ефекат који лосиони за сунчање имају на вашу кожу, па лакше изгорите, а под терапијом појединим антибиотицима, али и лековима из неких других група, током сунчања могу да се појаве тамне флеке на кожи, најчешће на челу и бради, које доста ружно изгледају, и тешко се скидају.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар