За сигурнији ток Дрине 8, 73 милиона долара

Глобални фонд за животну средину (ГЕФ) и Посебни фонд за климатске промјене (СЦЦФ) финансираће са 8,73 милиона долара регионални пројекат управљања водама у сливу ријеке Дрине на западном Балкану, од чега ће око 2,1 милион долара припасти Републици Српској.

Република Српска 23.07.2016 | 18:05
За сигурнији ток Дрине 8, 73 милиона долара
Ријеч је о једном од најважнијих регионалних пројеката који ће, између осталог, омогућити да се спријече неконтролисане поплаве и суше које су наносиле немјерљиву штету становништву.

Одлуку о прихватању донаторских средства усвојила је Влада Републике Српске на редовној сједници одржаној у петак, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде потписаће Супсидијарни споразум о прихватању средстава са Савјетом министара БиХ.

Пројекат ће бити реализован путем Свјетске банке, а финансираће активности интегралног управљања водним ресурсима у сливу ријеке Дрине на подручју Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе.

"Вриједност регионалног пројекта је 8,73 милиона долара. Расподјела новца је вршена према дужини слива ријеке Дрине који се односи на земљу. Тако је БиХ припало 37 одсто или 3,38 милиона од укупног износа, од чега ће Република Српска добити око 2,1 милион долара",  истакли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пројекат ће се реализовати кроз три компоненте од којих се прва односи на сарадњу између држава на управљању сливом ријеке Дрине. Друга компонента је пилот-инвестиција за интегрисано управљање сливом ријеке и повећање отпорности на климатске промјене и управљање сушама, док је трећа компонента управљање пројектом, надзор и ревизија.

"За реализацију компоненте два и три, намијењених за Републику Српску, биће задужена Јединица за координацију пољопривредних пројеката кроз коју ће бити имплементирано 1,12 милиона долара, док је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ носилац активности на припреми пројекта за све три поменуте земље", рекли су у Министарству пољопривреде. 

Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката Раденко Јефтић истиче да ће пројекат бити реализован од 2016. до 2019. године.

"Циљ Пројекта јесте да унаприједи механизме и капацитете институција у РС, ФБиХ, Србији и Црној Гори за планирање и управљање прекограничним сливом ријеке Дрине, уз адаптације на климатске промјене", рекао је Јефтић.

Из Министарства пољопривреде Републике Српске су казали да је обавеза учесника пројекта да обезбиједе радну снагу.

"Није планирано запошљавање нових радника, јер ће бити ангажовани радници који су већ запослени у надлежним институцијама", истакли су у Министарству пољопривреде.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

23.07.2016 17:47

Кесо ДНС. И то умјесто ломљеног камена из каменолома иде ријечни шљунак, који није добро техничко рјешење. Али мора Кесо, ДНС и провизија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

23.07.2016 18:09

Која будала је зидала толике објекте на обали такве ријеке? Балканска, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

23.07.2016 18:10

Сљунак из ријеке се мозе користити у градјевинарству само ако се додатно, добро изломи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

24.07.2016 08:42

А то је СКУПО! Зато је бољи камен из каменолома, али онда не би добио посао онај који МОРА.

Name

Пут ка дну

23.07.2016 20:36

Катастрофа они као да намјерно униставају ову дрзаву за мандата Мирјаница ниста није урадјено сваки посо пет пута мјери док не уклопи подобну фирму.А овај Јефтиц је зло послусник Споменкин они су злоцинацко удрузење и одговараце кад тад сви у пкету

ОДГОВОРИТЕ