Za sigurniji tok Drine 8, 73 miliona dolara

Globalni fond za životnu sredinu (GEF) i Posebni fond za klimatske promjene (SCCF) finansiraće sa 8,73 miliona dolara regionalni projekat upravljanja vodama u slivu rijeke Drine na zapadnom Balkanu, od čega će oko 2,1 milion dolara pripasti Republici Srpskoj.

Republika Srpska 23.07.2016 | 18:05
Za sigurniji tok Drine 8, 73 miliona dolara
Riječ je o jednom od najvažnijih regionalnih projekata koji će, između ostalog, omogućiti da se spriječe nekontrolisane poplave i suše koje su nanosile nemjerljivu štetu stanovništvu.

Odluku o prihvatanju donatorskih sredstva usvojila je Vlada Republike Srpske na redovnoj sjednici održanoj u petak, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpisaće Supsidijarni sporazum o prihvatanju sredstava sa Savjetom ministara BiH.

Projekat će biti realizovan putem Svjetske banke, a finansiraće aktivnosti integralnog upravljanja vodnim resursima u slivu rijeke Drine na području Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore.

"Vrijednost regionalnog projekta je 8,73 miliona dolara. Raspodjela novca je vršena prema dužini sliva rijeke Drine koji se odnosi na zemlju. Tako je BiH pripalo 37 odsto ili 3,38 miliona od ukupnog iznosa, od čega će Republika Srpska dobiti oko 2,1 milion dolara",  istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Projekat će se realizovati kroz tri komponente od kojih se prva odnosi na saradnju između država na upravljanju slivom rijeke Drine. Druga komponenta je pilot-investicija za integrisano upravljanje slivom rijeke i povećanje otpornosti na klimatske promjene i upravljanje sušama, dok je treća komponenta upravljanje projektom, nadzor i revizija.

"Za realizaciju komponente dva i tri, namijenjenih za Republiku Srpsku, biće zadužena Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata kroz koju će biti implementirano 1,12 miliona dolara, dok je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nosilac aktivnosti na pripremi projekta za sve tri pomenute zemlje", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Radenko Jeftić ističe da će projekat biti realizovan od 2016. do 2019. godine.

"Cilj Projekta jeste da unaprijedi mehanizme i kapacitete institucija u RS, FBiH, Srbiji i Crnoj Gori za planiranje i upravljanje prekograničnim slivom rijeke Drine, uz adaptacije na klimatske promjene", rekao je Jeftić.

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske su kazali da je obaveza učesnika projekta da obezbijede radnu snagu.

"Nije planirano zapošljavanje novih radnika, jer će biti angažovani radnici koji su već zaposleni u nadležnim institucijama", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

23.07.2016 19:47

Keso DNS. I to umjesto lomljenog kamena iz kamenoloma ide riječni šljunak, koji nije dobro tehničko rješenje. Ali mora Keso, DNS i provizija?

ODGOVORITE
Name

vss

23.07.2016 20:09

Koja budala je zidala tolike objekte na obali takve rijeke? Balkanska, naravno.

ODGOVORITE
Name

vss

23.07.2016 20:10

Sljunak iz rijeke se moze koristiti u gradjevinarstvu samo ako se dodatno, dobro izlomi.

ODGOVORITE
Name

Duško Dugouško

24.07.2016 10:42

A to je SKUPO! Zato je bolji kamen iz kamenoloma, ali onda ne bi dobio posao onaj koji MORA.

Name

Put ka dnu

23.07.2016 22:36

Katastrofa oni kao da namjerno unistavaju ovu drzavu za mandata Mirjanica nista nije uradjeno svaki poso pet puta mjeri dok ne uklopi podobnu firmu.A ovaj Jeftic je zlo poslusnik Spomenkin oni su zlocinacko udruzenje i odgovarace kad tad svi u pketu

ODGOVORITE