У петицији дјечији додатак за прво дијете

Удружење вишечланих породица "Четири плус" из Бањалуке покренуло петицију са захтевом из три дела: дечији додатак за прво дете, пензионисање мајки са четворо и више деце и стамбено збрињавање породица.

Република Српска 23.07.2016 | 21:30
У петицији дјечији додатак за прво дијете
Упркос чињеници да одлично функционишу и имају огромну подршку грађана и појединих привредника, из Удружења вишечланих породица "Четири плус" апелују и на помоћ - државе.

Конкретно, залажу се за доношење закона који би омогућио трајну помоћ породицама које имају више од четворо деце. Зато су недавно покренули петицију и за само три дана прикупили 11.000 потписа.

"Сва помоћ коју ми прикупљамо за вишечлане породице је корисна али није довољна. Породица је много, и велика већина живи на рубу егзистенције, тачније око 70 одсто их је незапослено. Са захтевом који се састоји из три дела, а то су: дечији додатак за прво дете, пензионисање мајки са четворо и више деце и стамбено збрињавање породица обратили смо се председнику, Народној скупштини РС, шефовима клубова посланика, ресорним министарствима, па видећемо... ", каже, за "Новости", председник Удружења вишечланих породица "Четири плус" Јован Радовановић.

Само у Бањалуци тренутно је око 600 вишечланих породица, од чега чак три са 14 деце, три са 11, две са 10, док је чак пет породица са деветоро деце...

"Од тога је око 50 самохраних мајки и шест самохраних очева којима је помоћ преко потребна. Они не желе сажалење већ да друштво цени њихов огроман допринос наталитету", каже Радовановић.

Једна од најновијих иницијатива је да се свим основцима обезбеде бесплатни уџбеници. То нам је потврдио и председник Актива основних школа Бањалуке Душан Мишљеновић.

"То је одличан предлог, али мора се сагласити и ресорно министарство. До сада смо већ обезбеђивали бесплатне уџбенике за одликаше из вишечланих породица, а сада нам је циљ да их обезбедимо свима", рекао је за "Новости" Душан Мишљеновић.

"Апелујем на грађане Бањалуке да нам се обрате, донесу одећу коју више не користе, намештај, кућне уређаје, опрему за бебе, колица и слично, ако су у употребљивом стању. Свака помоћ је добродошла. Наше просторије налазе се у бањалучком насељу Нова Варош, "Лоркине" зграде на адреси Петра Рађеновића 27", додао је на крају Радовановић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Немам право

23.07.2016 16:33

Ако си власник возила или некретнине преко 3500 Км немас право ни на друго ни на треци ни на једно, знам јер сам тај. Знаци требамо бити просјаци да би примали додатак. У европи сведно ко си и ста си сви имају иста права. Само треба бјезат из ј.... земље.

ОДГОВОРИТЕ