U peticiji dječiji dodatak za prvo dijete

Udruženje višečlanih porodica "Četiri plus" iz Banjaluke pokrenulo peticiju sa zahtevom iz tri dela: dečiji dodatak za prvo dete, penzionisanje majki sa četvoro i više dece i stambeno zbrinjavanje porodica.

Republika Srpska 23.07.2016 | 21:30
U peticiji dječiji dodatak za prvo dijete
Uprkos činjenici da odlično funkcionišu i imaju ogromnu podršku građana i pojedinih privrednika, iz Udruženja višečlanih porodica "Četiri plus" apeluju i na pomoć - države.

Konkretno, zalažu se za donošenje zakona koji bi omogućio trajnu pomoć porodicama koje imaju više od četvoro dece. Zato su nedavno pokrenuli peticiju i za samo tri dana prikupili 11.000 potpisa.

"Sva pomoć koju mi prikupljamo za višečlane porodice je korisna ali nije dovoljna. Porodica je mnogo, i velika većina živi na rubu egzistencije, tačnije oko 70 odsto ih je nezaposleno. Sa zahtevom koji se sastoji iz tri dela, a to su: dečiji dodatak za prvo dete, penzionisanje majki sa četvoro i više dece i stambeno zbrinjavanje porodica obratili smo se predsedniku, Narodnoj skupštini RS, šefovima klubova poslanika, resornim ministarstvima, pa videćemo... ", kaže, za "Novosti", predsednik Udruženja višečlanih porodica "Četiri plus" Jovan Radovanović.

Samo u Banjaluci trenutno je oko 600 višečlanih porodica, od čega čak tri sa 14 dece, tri sa 11, dve sa 10, dok je čak pet porodica sa devetoro dece...

"Od toga je oko 50 samohranih majki i šest samohranih očeva kojima je pomoć preko potrebna. Oni ne žele sažalenje već da društvo ceni njihov ogroman doprinos natalitetu", kaže Radovanović.

Jedna od najnovijih inicijativa je da se svim osnovcima obezbede besplatni udžbenici. To nam je potvrdio i predsednik Aktiva osnovnih škola Banjaluke Dušan Mišljenović.

"To je odličan predlog, ali mora se saglasiti i resorno ministarstvo. Do sada smo već obezbeđivali besplatne udžbenike za odlikaše iz višečlanih porodica, a sada nam je cilj da ih obezbedimo svima", rekao je za "Novosti" Dušan Mišljenović.

"Apelujem na građane Banjaluke da nam se obrate, donesu odeću koju više ne koriste, nameštaj, kućne uređaje, opremu za bebe, kolica i slično, ako su u upotrebljivom stanju. Svaka pomoć je dobrodošla. Naše prostorije nalaze se u banjalučkom naselju Nova Varoš, "Lorkine" zgrade na adresi Petra Rađenovića 27", dodao je na kraju Radovanović.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nemam pravo

23.07.2016 16:33

Ako si vlasnik vozila ili nekretnine preko 3500 Km nemas pravo ni na drugo ni na treci ni na jedno, znam jer sam taj. Znaci trebamo biti prosjaci da bi primali dodatak. U evropi svedno ko si i sta si svi imaju ista prava. Samo treba bjezat iz j.... zemlje.

ODGOVORITE