Држава ће чинити све да осигура безбједност

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас, у обраћању поводом напада у Минхену у петак, у којем је живот изгубило девет и рањено више од 20 особа, да ће држава учинити све како би осигурала безбедност грађана.

Свијет 23.07.2016 | 15:26
Држава ће чинити све да осигура безбједност
Она је, на конференцији за штампу након састанка Савјета безбједности, истакла да су Њемачка, а прије свега становници Минхена, били суочени са даном и вечери страве, и да су сви још под утиском слика и изјава свједока о стравичном нападу на грађане.

Меркелова је казала да је државни врх са безбједносним структурама разговарао о актуелном стању у истрази овог напада, и пренијела саучешће владе породицама убијених. Обећала је подршку повријеђенима на путу оздрављења.

„Дијелимо вашу патњу и мислимо на вас“, поручила је она.

Меркелова је подсјетила да је овај случај теже поднијети имајући у виду нападе који су се догодили протеклих дана. 

С тим у вези је подсјетила на напад у Ници, гдје су убијене 84 особе, као и недавни напад на путнике у возу код Вирцбурга.

„Нападач у возу је у нашу земљу дошао прије годину дана и истрага је даље у току, јер нећемо стати док не установимо како се радикализовао“, подвукла је она.

Њемачка канцеларка је истакла да су се напади догодили увијек на мјестима на којима је свако од нас могао бити, због чега разумије стрепње грађана о безбједности.

Истовремено је поручила да полиција може да одузме тај страх, указујући да су чувари реда синоћ радили веома професионално, брзо обезбиједили грађане и комуницирали на веома трезвен начин.

„Полиција је била и остала главна помоћ и узданица безбједности грађана“, нагласила је Меркелова.

Такође је захвалила грађанима Минхена који су, како је рекла, у тешким тренуцима својим деловањем показали како треба да функционише суживот.

„Саосјећање са свима је снага наше земље“; подвукла је Меркелова.

Она је пренијела да Њемачкој из цијелог свијета пристижу поруке подршке и помоћи на којима се захваљује, додајући да је добро знати да међу народима постоји солидарност и да Њемачка има пуно пријатеља у борби против тероризма.

„Сазнаћемо шта је тачно био мотив за напад у Минхену”, рекла је она.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ццццццц

23.07.2016 13:53

То си вец уцинила цјелој Европи господјо драга,тако да ти је боље да се не огласавас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Книн

23.07.2016 14:46

Некако се увијек сјетим Генсера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар.

23.07.2016 16:12

Једина Дама!која ће бити записана у аналима,која је разбила европу'и ИСЛАМИЗИРАЛА њемачку'жалостно могу да сватим немце 'да јим живци попуштају.и да ће имати вечне проблеме.поштено речено.

Name

Xxx

24.07.2016 16:47

Сиријско дијете робено у Њемацкој донило је име Меркел па замијенити це даму ангелу писем ангела малим словлм та луда је нанијела много зла .Дацр Бог њеном нестанку са сцене Само јос који Атентат