Космет: Испаљена два рафала на 20 Срба

Два рафала испаљена су данас на групу од двадесет Срба из опшине Витина који су чистили порту манастира Светог арханђела Михаила и Гаврила у селу Бинча, а у нападу нико није повређен.

Србија 23.07.2016 | 21:30
Космет: Испаљена два рафала на 20 Срба
Срби на које је пуцано тренутно су у полицијској станици у Витини где дају изјаве, јавља агенција Бета.

Према њиховим речима, представници села су пре три дана поднели захтев Косовској полицији у Витини да добију обезбеђење док чисте порту и припремају је за манастирску славу.

Како су неки од Срба рекли новинарима након пуцњаве у порту манастира је дошла полицијска патрола која је инсистирала да сви пођу у полицијску станицу и дају изјаве.

Срби из околних села, 16 година уназад чисте порту уочи манастирске славе Светог архангела Гаврила (26. јула), а на рушевинама манастирске цркве служи се литургија на коју долазе Срби из свих крајева Косова и Метохије.

Манастир посвећен Светим арханђелима Михаилу и Гаврилу, у народу познат као манастир Бинча – Бинач, датира из 14. века. Од тада до данас више пута је напуштан и обнављан.

Албански екстремисти су опљачкали и оскрнавили манастир, а након повлачења америчког одреда Кфора, 1999. године спалили унутрашњост манастира и минирањем у потпуности уништили, као и капеле Свете Петке, Светог архиђакона Стефана и Светог Николе.

Од 1963. године манастир је уписан у регистар споменика културе Републике Србије.

Извор: Бета

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЕХ

23.07.2016 15:16

НЕМОГУ ВЈЕРОВАТИ ДА СУ ИСПАЉЕНА ДВА РАФАЛА НА СРБЕ А ДА НЕМА РАЊЕНИХ. ЦИСТА ЛАЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕМБЕРАц.

23.07.2016 18:17

р:ех.глупане паметије ти је' да зачепиш гобец. и да размишљаш позитивно,не пали ВАТРУ ако ниси способан погасити.

Name

за.СЕМБЕРАЦ

24.07.2016 00:06

СТА ЈЕ. ЦИСТА ЛОГИКА. НА 20 ЉУДИ ДВА РАФАЛА ПА ДА СВЕ ПРОМАСИ. БУДИ РЕАЛАН.