Kosmet: Ispaljena dva rafala na 20 Srba

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od dvadeset Srba iz opšine Vitina koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povređen.

Srbija 23.07.2016 | 21:30
Kosmet: Ispaljena dva rafala na 20 Srba
Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave, javlja agencija Beta.

Prema njihovim rečima, predstavnici sela su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.

Kako su neki od Srba rekli novinarima nakon pucnjave u portu manastira je došla policijska patrola koja je insistirala da svi pođu u policijsku stanicu i daju izjave.

Srbi iz okolnih sela, 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan.

Albanski ekstremisti su opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfora, 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđakona Stefana i Svetog Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

EH

23.07.2016 15:16

NEMOGU VJEROVATI DA SU ISPALJENA DVA RAFALA NA SRBE A DA NEMA RANJENIH. CISTA LAZ.

ODGOVORITE
Name

SEMBERAc.

23.07.2016 18:17

r:eh.glupane pametije ti je' da začepiš gobec. i da razmišljaš pozitivno,ne pali VATRU ako nisi sposoban pogasiti.

Name

za.SEMBERAC

24.07.2016 00:06

STA JE. CISTA LOGIKA. NA 20 LJUDI DVA RAFALA PA DA SVE PROMASI. BUDI REALAN.