Сјећања - 23. јул 2006.: Ђоковић освојио прву АТП титулу!

Пре тачно десет година почела је ера најбољег тенисера света Новака Ђоковића.

Тенис 23.07.2016 | 13:15
Сјећања - 23. јул 2006.: Ђоковић освојио прву АТП титулу!
На данашњи дан 2006. године српски тенисер је освојио своју прву АТП титулу у холандском граду Амерсфорту.

Тај 23. јул посебно је урезан у сећање Новака Ђоковића и његових навијача.

Тада 19-годишњи Ђоковић је у финалу савладао Чилеанца Николаса Масуа са 7:6(5), 6:4, а на целом турниру није изубио ниједан сет.

Најбољи српски тенисер свих времена је на данашњи дан пре десет година (дакле: 23. јул 2006. године) по први пут у професионалној каријери имао шансу да "од среће падне на колена" и да потом осети како је када подигнеш трофеј.

Тог врелог јулског дана у холандском Амерсфорту одабрани гледаоци могли су да виде будућег броја један. У то време доминације Роџера Федерера вероватно нису ни слутили какав тенисер игра пред њиховим очима, али је Новак Ђоковић за деценију рада успео да постане оно што је данас. 

Најбољи спортиста света.

И све је почело у том Амерсфорту кога се сетио и "АТП Тур" и прописно обележио десетогодишњицу.

"Када је Новак на коленима прославио трофеј мало ко је претпостављао какав ће метеорски успон уследити у наредном периоду", пише на официјелном сајту "АТП Тура" за који је говорио и Новаков тадашњи противник у финалу који је само две године пре тога постао олимпијски шампион.

"Температуре су биле између 35 и 40 степени, најтоплије издање нашег турнира у историји, тако да су сви играчи кукали и жалили се. Сви осим Ђоковића, он је увек шетао комплексом са великим осмехом, сурови услови као да нису утицали на њега. Био је веома отворен, понашао се нормално и са великим задовољством учествовао је у 'дечјем дану' на турниру. Нису му много прилазили јер је за холандске медије он још био прилично непознат. Чак су ме и питали зашто сам одабрао њега, али у томе је била шарм турнира – довести будућег шампиона. Платили смо му неки новац да се појави, али у поређењу са врхунским играчима, то није ни вредно спомена", сећа се тадашњи директор турнира Ханс Фелијус.

Ђоковић је на путу до титуле није изгубио ни сет, а савладао је Пашанског, Зиба, Жискела, Гиљерма Корију и Масуа.

"Супротставио ми се као да смо потпуно равноправни ривали. На мечу је био видљив његов спектакуларни потенцијал. Помислио сам тада да ће сигурно бити међу пет најбољих тенисера на АТП листи. Имао је све, игру и победнички менталитет", рекао је Масу.

"Вампир", како је надимак овог бившег тенисера, испричао је за официјелни сајт своја сећања са меча.

"Одувек сам имао фер однос са њим. Он је веома пријатна особа, пристојан је, љубазан... Током финала ми је више пута аплаудира за неке добре потезе и на крају ми честитао. Његова снага је слична Федереровој и важно је да никад није престао да напредује", поручио је он.

После скоро три сата борбе Новак је коначно освојио своју титулу. Три године након што је ушао у "професионалне воде", свежи 19-годишњак је могао да подигне свој први пехар, а занимљиво је да је добио и "сребрни ајпод"(!).

"Каква је ово била недеља за мене. Заувек ћу се сећати овог турнира", рекао је тада овај "младић".

Десет година касније Новак се припрема за поход на четврти трофеј у Торонту, а потом следи борба за златну медаљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Већ следеће године је ушао међу Топ 10 на АТП листи, а две године од првог трофеја је освојио и први Грен слем, Аустралијен Опен.

У међувремену Ђоковић је освојио 64 АТП титуле, од чега 29 су Мастерси и 12 Грен слемови, остварио је 732 победе уз 150 пораза.

На првом месту листе је провео 208 недеља, пети је свих времена, иза Џимија Конорса (208), Ивана Лендла (270), Пита Сампраса (286) и Роџера Федерера (302).



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар