Sjećanja - 23. jul 2006.: Đoković osvojio prvu ATP titulu!

Pre tačno deset godina počela je era najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Tenis 23.07.2016 | 13:15
Sjećanja - 23. jul 2006.: Đoković osvojio prvu ATP titulu!
Na današnji dan 2006. godine srpski teniser je osvojio svoju prvu ATP titulu u holandskom gradu Amersfortu.

Taj 23. jul posebno je urezan u sećanje Novaka Đokovića i njegovih navijača.

Tada 19-godišnji Đoković je u finalu savladao Čileanca Nikolasa Masua sa 7:6(5), 6:4, a na celom turniru nije izubio nijedan set.

Najbolji srpski teniser svih vremena je na današnji dan pre deset godina (dakle: 23. jul 2006. godine) po prvi put u profesionalnoj karijeri imao šansu da "od sreće padne na kolena" i da potom oseti kako je kada podigneš trofej.

Tog vrelog julskog dana u holandskom Amersfortu odabrani gledaoci mogli su da vide budućeg broja jedan. U to vreme dominacije Rodžera Federera verovatno nisu ni slutili kakav teniser igra pred njihovim očima, ali je Novak Đoković za deceniju rada uspeo da postane ono što je danas. 

Najbolji sportista sveta.

I sve je počelo u tom Amersfortu koga se setio i "ATP Tur" i propisno obeležio desetogodišnjicu.

"Kada je Novak na kolenima proslavio trofej malo ko je pretpostavljao kakav će meteorski uspon uslediti u narednom periodu", piše na oficijelnom sajtu "ATP Tura" za koji je govorio i Novakov tadašnji protivnik u finalu koji je samo dve godine pre toga postao olimpijski šampion.

"Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u 'dečjem danu' na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena", seća se tadašnji direktor turnira Hans Felijus.

Đoković je na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i Masua.

"Suprotstavio mi se kao da smo potpuno ravnopravni rivali. Na meču je bio vidljiv njegov spektakularni potencijal. Pomislio sam tada da će sigurno biti među pet najboljih tenisera na ATP listi. Imao je sve, igru i pobednički mentalitet", rekao je Masu.

"Vampir", kako je nadimak ovog bivšeg tenisera, ispričao je za oficijelni sajt svoja sećanja sa meča.

"Oduvek sam imao fer odnos sa njim. On je veoma prijatna osoba, pristojan je, ljubazan... Tokom finala mi je više puta aplaudira za neke dobre poteze i na kraju mi čestitao. Njegova snaga je slična Federerovoj i važno je da nikad nije prestao da napreduje", poručio je on.

Posle skoro tri sata borbe Novak je konačno osvojio svoju titulu. Tri godine nakon što je ušao u "profesionalne vode", sveži 19-godišnjak je mogao da podigne svoj prvi pehar, a zanimljivo je da je dobio i "srebrni ajpod"(!).

"Kakva je ovo bila nedelja za mene. Zauvek ću se sećati ovog turnira", rekao je tada ovaj "mladić".

Deset godina kasnije Novak se priprema za pohod na četvrti trofej u Torontu, a potom sledi borba za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Već sledeće godine je ušao među Top 10 na ATP listi, a dve godine od prvog trofeja je osvojio i prvi Gren slem, Australijen Open.

U međuvremenu Đoković je osvojio 64 ATP titule, od čega 29 su Mastersi i 12 Gren slemovi, ostvario je 732 pobede uz 150 poraza.

Na prvom mestu liste je proveo 208 nedelja, peti je svih vremena, iza Džimija Konorsa (208), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (302).



Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar