Горбачов писао МОК-у: Зло мора бити искорењено!

Последњи вођа Совјетског Савеза Михаил Горбачов упутио је отворено писмо Међународном олимпијском комитету (МОК).

Остали спортови 25.07.2016 | 08:45
Горбачов писао МОК-у: Зло мора бити искорењено!
Он је писмом желео да дâ подршку у борби против допинга, али и изразио бригу због могућности да свим руским спортистима буде забрањено учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

"Позивам вас да узмете у обзир и моје мишљење приликом доношења одлуке о учешћу руских олимпијаца и параолимпијаца на Играма у Рио де Жанеиру. Подржавам борбу против забрањених супстанци у спорту. То је зло које мора бити искорењено. Спортисти за које је доказано да су варали треба да буду суспендовани из свих такмичења", навео јеГорбачов у свом писму.

Осамдесетпетогодишњи државник казао је да је "дубоко забринут" "због чињенице" да су руски спортисти и функционери умешани у допинг зарад "победе по сваку цену".

Он је казао да је зато неопходно обавити темељну истрагу, казнити кривце и преузети мере да би се нешто слично спречило убудуће.

"Сигуран сам да ће то бити урадјено. У исто време, забринут сам и дубоко ожалошћен због могућности да се сви руски спортисти суспендују са Олимпијских игара, јер би тада били кажњени и невини уз кривце. Принцип колективне казне је мени неприхватљив. Убеђен сам да је он у супротности са културом олимпијског покрета, који је заснован на вредностима хуманизма и принципима закона", написао је Горбачов.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар