Куда иде здравство Републике Српске?

Становници Републике Српске из дана у дан имају све лошију здравствену заштиту, али се дугови здравствених институција у Српској из дана у дан повећавају. Има ли рјешења за катастрофално стање у здравственом систему Републике Српске?

Република Српска 22.07.2016 | 19:42
Куда иде здравство Републике Српске?
Источно Сарајево коначно би требало добити нову болницу, то је најновије обећање, ко зна које по реду у протеклих 20 година. Тендер је расписан и, према незваничним информацијама, отварање понуда се очекује у понедјељак.

Влада Републике Српске је планирала да извођач радова финансира изградњу нове болнице, а да му се ти радови исплаћују у ратама наредних седам година. Да ли се за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву Српска морала кредитно задужити?

"Када се градио Административни центар у Источном Сарајеву лако се нашло 27 милиона у буџету, али за болницу се припрема кредитни аранжман'', каже Слободан Станић – члан Одбора СДС-а за здравство.

Станић додаје да је још горе што су то неповољни кредити, са великом грејс периодом и дугом каматом које ће ко зна ко и како вратити.

Нова болница, површине 10 хиљада квадрата, коштаће 50 милиона марака, односно 5 хиљада марака по квадрату, што је чини најскупљим простором не само у Српској већ и у регији.

Скоро исту суму, потребну за иградњу нове болнице, дугује садашња болница у Источном Сарајеву. Укупне обавезе на крају 2015. године биле су скоро 44 милиона марака, од чега су 13,5 милиона дугорочне, а преко 30 милиона краткорочне обавезе, од чега су дуговања за лијекове преко 2 милиона, више од 17 милиона за порезе и доприносе, а болница има и неизмирени дуг за електричну енергију, гријање и дуг према добављачима хране.

Ни у осталим болницама Српске није боље. Добојска болница дужна је 35 милиона, а Универзитетско-клинички центар Бањалука чак 227 миллиона марака.

Сви су свјесни ових проблема, али нико не нуди рјешење. Одбор СДС-а за здравство предлаже 80 мјера, распоређених у 5 група.

"Треба почети од главе. Реформа Министарства здравства, реформа Фонда здравственог осигурања односно установа које прикупљају новац за здравство, затим регулисање токова новца, реформа пружања здравствених услуга и укупна регулација односа'', набраја слободан Станић и истиче да је потребан нови закон о здравственој заштити, те нови закон о социјалном осигурању који би прецизирао многа тренутно недефинисана питања.

"Тренутно њима није циљ да се та питања дефинишу, јер је далеко лакше пецати у мутној него у бистрој води. Ти нови закони би избистрили многе ствари у здравству и здравственом систему Српске'', тврди Станић и додаје да је неопходно и преиспитивање свих приватно-јавних партнерстава и свих досадашњих улагања у здравство.

"Тврдим да се неке услуге по три пута плаћају. Такође тврдим да се у здравственом систему Српске у различитим установама исте услуге различито плаћају'', каже Станић.

Одбор СДС-а за здравство предлаже и нови начин плаћања здравствених радника да би био спријечен одлазак квалитетних медицинских кадрова из Српске. У СДС-у тврде да ће, уколико буду у прилици да реализују мјере и реформе које су дефинисали, из темеља промијенити здравствени систем у Републици Српској.



(БН телевизија)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Перо

22.07.2016 17:47

Нама и не требају доктори. Што да се лијецимо! Битан је само поп. Нека он има мерцедеса. Млади одлазе а стари умиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаку ноц!

22.07.2016 18:18

Да ли сте цули ста овај цовјек говори - он помиње искљуциво економске и правне појмове, па замислите када би један економиста усао у болницу и поцео да прица о стентовима катетерима, бајпасима итд. - вјероватно би био одмах отјеран у лудницу. Господо, за менадзера једне установе се студира 8 семестара економија, а љекари лијеце пацијенте! Медјутим, у болесном друству, какво је насе, мозе се десити да се на целу једног министарства надје цак и појава каква је Драган Богданиц, који нема појма ни о медицини, а камоли нецем другом , сто је и била поента г. Станица. ЈАДАН НАРОД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.07.2016 20:03

Истина и још јадније кад видим да наставник ТО или ликовног, музичког буде директор школе... СТРАВА И УЖАС

Name

Босанац

23.07.2016 01:28

Де нам ти објасни како се води здравство, изгледа да ти је та твоја "диплома" право паметна? Болница је једна обична фирма, никакве разлике између фабрике ауто дијелова. Само на Балкану доктори воде болнице, у остатку свијета то раде менаџери и економисти. Професионални економисти набављају опрему од најповољнијих произвођаћа, брину се да се не расипа струја, гориво, материјал... Укидају се шерпе и лавори за кафе, вишак ухљеба, секретарица, сестрица са пластичним устима и сисама... Доктор је ОБИЧНИ РАДНИК у дабрици за поправку људи, његов посао је да дође на вријеме и ринта за плату, исто као и аутомеханичар. Управљање врше професионалци из економије и пословања, они не носе бијеле мантиле!!!

Name

Тачно, лаку ноц

23.07.2016 02:31

Мишљења сам исто да економисти воде болнице, лијечници могу бити савјетници или помоћници. Код нас лијечници држе клинику, а успут се баве политиком. Пацијенти чекају и висе од године на преглед. То не мозе у једној Њемачкој гдје доктори од кућног до примаријуса раде као робови, без коверти и поклона. Ови наши раде колико хоће, односно колико им дозвољава политички ангажман или рад у приватним клиникама. Част изузецима. Зато изумиремо. И треба!

Name

Ја

24.07.2016 09:16

Ако је болница једна обицна фирма засто онда уопсте запосљавати здравствене раднике у исту...нека економисти,правници све одраде сами,прегледају пацијенте,оперису, прописују терапију...изгледа да јос се не схвата да здравствене установе ипак треба да "зиве" од здравствених радника а не од правника и економиста...

Name

дно

22.07.2016 18:43

Куда це ици...???? даље нема....досли су до дна....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

у

22.07.2016 19:05

Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.07.2016 20:01

Не иде нигдје дје ће ићи

Name

У Њемацку

23.07.2016 02:50

Сто ће ићи тамо?!! Нигдје није боље . Овдје бољи доктори живе боље него њемачки. Запослениу државним болницама, раде тек онолико времена колико им преостане од бављења политиком или приватном праксом. А и кад се појаве онда је то загарантирано ковертом! Доктори у Њемачкој након исцрпљујућег рада у клиникама немају времена да се баве ни властитом фамилијом, а о политичком ангажману да не причамо.

Name

Ре: у Њемачку

23.07.2016 08:13

Немају сви специјалисти прилику да "узимају", као породични, патолог, радиолог, инфектолог итд. А плате су им лоше, баш лоше. И нека иду ако могу.

Name

МАРК РЕНТОН

22.07.2016 19:16

У систему гдје нико ни за ста не одговара,све је могуце...тако да у болницама има висе не медицинског од медицинског кадра...а то су углавном људи који не раде ниста,ама бас ниста...возаци,некакви информатицари, и остала говна која се запосљавају пред изборе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.07.2016 09:19

И такви назалост остају и после избора и кроје политику установе...

Name

Драган

22.07.2016 19:48

Кумовска шема: Мазнути лову из здравства, па тим парама приватизовати то исто здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2016 14:56

Урадјено. Како све тзв. приватне ординације које послују и имају потписан уговор са фондом послују позитивно, а дрзавне болнице послују негативно. Дрзава плаца тзв. капиталистима само профит, мјесто да те исте паре усмјери на запосљавање младих љекара са бироа.

Name

Роки

22.07.2016 19:51

Док год моја стрина ради у болници ја цу имати бесплатно лијецење, ако немас никога тамо тек си на++++

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

22.07.2016 20:50

Кад додјес у неку болницу ,страхота. Гурају на неким колицима ствари из прослог вијека,све прљаво а сестре напуцане као да це снимат порнице. Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

22.07.2016 21:08

Никад више љекара у политици и тамо гдје се одлучује, а никад лошије стање у здравству. Има нешто у томе, има нека тајна веза. А и свијет је пун гада, како рече јунак једне приповијетке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

23.07.2016 07:47

Мислис изузев Станица и Стевандица. С за овог горе сто прица и пореди аутомеханицара и доктора. Доктор ради за плату без топлог оброга и доприноса и прековремених. Да ли знас да је аутомеханицар приватник ради и вара дрзаву са порезима за свој дзеп. У Њемацкој је здравствени радник прије свега добро плацен (прије свега лозеност посла, прековремени, дезурства, приправности, плус сви они раде јос по неколико клиника у регији) то не видите видите оно сто вама одговара и сто зелите да цујете, а опет све у циљу да омаловазите, минимизирате једну од највазнијих професија уопсте. Мислите да је лако заврсити Медицински факултет,обавити стаз, специјализацију, усаврсити се у некој области и онда додје неко са три разреда приватног заната или неке приватне на црно сколе и дрзи слово ста љекар треба да ради....ма дај. Добро икако имате и једног љекара у дрзави. Поздрав а сад да видимо реплике ових великих генија и економиста.

Name

РЕ ммм

23.07.2016 09:50

Наравно да није једноставно бити добар љекар, специјалиста. Ваљда их зато и нема у њемачкој политици, немају времена. А овдје управо они што дангубе у политици воле да се преедстављају као врхунски у струци. То је немогуће и то само говори да су ти и такви рођени лажови. А они што лажу, хоће и да преваре, присвоје туђе, спремни су на разне друге подвиге. То им и успијева јер су заштићени у овој устајалој корумпираној баруштини, препуном гада, како то рече јунак једне приповијетке, којег на домак вароши сустиже и умлати свјетина којој суда ни закона нема.

Name

ре ре 3м

23.07.2016 15:16

Овај сто се потписао са 3м мора да је неко калибра Богданиц, Скрбиц,Талиц из реда тзв. "бимзимсмена", јер овако несто сигурно неце написати прави љекари, као сто су др Вулиц, др Курузовиц, др Дзајиц и многи други угледни љекари!

Name

за ммм

23.07.2016 17:12

Ти исти бајни љекари су добро плацени на свако дезурство добије мимо плате 150 км а за то дезурство прима своје наруцене пацијенте који их ,,цасте,,

Name

зачас посла

23.07.2016 05:56

Ухапсити Шкрбића, отети му криминалом стечену имовину, рјешити проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

24.07.2016 08:46

Кљајчин, Томаш, Богданић, Линднер, Вамед, Станетић.

Name

Реалан

23.07.2016 05:59

Прије питања куда иде Здравство, велико питање је куда то иде РС. Када се реално сагледа ситуација онда се јасно види, да су банкротирали Фонд ПИО, јавно здравство и Финансијски сектор. То су три кључна система у једној држави без којих она неможе да функционише. Поред овога на кољенима су Полиција и Тужилаштво, као тајкунско заштитничке институције. Криминал и корупција су најизраженији у Цркви, Влади и јавним Институцијама. ЛАЖ се у нашој Републици користи као ИСТИНА а ЛОПОВЛУК је синоним за ПОШТЕЊЕ. Медији говоре како власт не ваља а ту власт бира Народ. Народ заслужује власт баш онакву какав је и народ. Код нас браћо Народ не ваља. И о томе треба писати. Код мене у селу мјештани изабрали неког тесара пјандуру за предсједника мјесне заједнице а у селу имамо два академски образована и угледна човека. Ми смо такав наопак народ. У нама је проблем. Због таквог стања ствари нама се пише велика пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.07.2016 17:27

На пут без повратка

ОДГОВОРИТЕ