Kuda ide zdravstvo Republike Srpske?

Stanovnici Republike Srpske iz dana u dan imaju sve lošiju zdravstvenu zaštitu, ali se dugovi zdravstvenih institucija u Srpskoj iz dana u dan povećavaju. Ima li rješenja za katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu Republike Srpske?

Republika Srpska 22.07.2016 | 19:42
Kuda ide zdravstvo Republike Srpske?
Istočno Sarajevo konačno bi trebalo dobiti novu bolnicu, to je najnovije obećanje, ko zna koje po redu u proteklih 20 godina. Tender je raspisan i, prema nezvaničnim informacijama, otvaranje ponuda se očekuje u ponedjeljak.

Vlada Republike Srpske je planirala da izvođač radova finansira izgradnju nove bolnice, a da mu se ti radovi isplaćuju u ratama narednih sedam godina. Da li se za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu Srpska morala kreditno zadužiti?

"Kada se gradio Administrativni centar u Istočnom Sarajevu lako se našlo 27 miliona u budžetu, ali za bolnicu se priprema kreditni aranžman'', kaže Slobodan Stanić – član Odbora SDS-a za zdravstvo.

Stanić dodaje da je još gore što su to nepovoljni krediti, sa velikom grejs periodom i dugom kamatom koje će ko zna ko i kako vratiti.

Nova bolnica, površine 10 hiljada kvadrata, koštaće 50 miliona maraka, odnosno 5 hiljada maraka po kvadratu, što je čini najskupljim prostorom ne samo u Srpskoj već i u regiji.

Skoro istu sumu, potrebnu za igradnju nove bolnice, duguje sadašnja bolnica u Istočnom Sarajevu. Ukupne obaveze na kraju 2015. godine bile su skoro 44 miliona maraka, od čega su 13,5 miliona dugoročne, a preko 30 miliona kratkoročne obaveze, od čega su dugovanja za lijekove preko 2 miliona, više od 17 miliona za poreze i doprinose, a bolnica ima i neizmireni dug za električnu energiju, grijanje i dug prema dobavljačima hrane.

Ni u ostalim bolnicama Srpske nije bolje. Dobojska bolnica dužna je 35 miliona, a Univerzitetsko-klinički centar Banjaluka čak 227 milliona maraka.

Svi su svjesni ovih problema, ali niko ne nudi rješenje. Odbor SDS-a za zdravstvo predlaže 80 mjera, raspoređenih u 5 grupa.

"Treba početi od glave. Reforma Ministarstva zdravstva, reforma Fonda zdravstvenog osiguranja odnosno ustanova koje prikupljaju novac za zdravstvo, zatim regulisanje tokova novca, reforma pružanja zdravstvenih usluga i ukupna regulacija odnosa'', nabraja slobodan Stanić i ističe da je potreban novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, te novi zakon o socijalnom osiguranju koji bi precizirao mnoga trenutno nedefinisana pitanja.

"Trenutno njima nije cilj da se ta pitanja definišu, jer je daleko lakše pecati u mutnoj nego u bistroj vodi. Ti novi zakoni bi izbistrili mnoge stvari u zdravstvu i zdravstvenom sistemu Srpske'', tvrdi Stanić i dodaje da je neophodno i preispitivanje svih privatno-javnih partnerstava i svih dosadašnjih ulaganja u zdravstvo.

"Tvrdim da se neke usluge po tri puta plaćaju. Takođe tvrdim da se u zdravstvenom sistemu Srpske u različitim ustanovama iste usluge različito plaćaju'', kaže Stanić.

Odbor SDS-a za zdravstvo predlaže i novi način plaćanja zdravstvenih radnika da bi bio spriječen odlazak kvalitetnih medicinskih kadrova iz Srpske. U SDS-u tvrde da će, ukoliko budu u prilici da realizuju mjere i reforme koje su definisali, iz temelja promijeniti zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.



(BN televizija)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Pero

22.07.2016 17:47

Nama i ne trebaju doktori. Što da se lijecimo! Bitan je samo pop. Neka on ima mercedesa. Mladi odlaze a stari umiru.

ODGOVORITE
Name

laku noc!

22.07.2016 18:18

Da li ste culi sta ovaj covjek govori - on pominje iskljucivo ekonomske i pravne pojmove, pa zamislite kada bi jedan ekonomista usao u bolnicu i poceo da prica o stentovima kateterima, bajpasima itd. - vjerovatno bi bio odmah otjeran u ludnicu. Gospodo, za menadzera jedne ustanove se studira 8 semestara ekonomija, a ljekari lijece pacijente! Medjutim, u bolesnom drustvu, kakvo je nase, moze se desiti da se na celu jednog ministarstva nadje cak i pojava kakva je Dragan Bogdanic, koji nema pojma ni o medicini, a kamoli necem drugom , sto je i bila poenta g. Stanica. JADAN NAROD!

ODGOVORITE
Name

re

22.07.2016 20:03

Istina i još jadnije kad vidim da nastavnik TO ili likovnog, muzičkog bude direktor škole... STRAVA I UŽAS

Name

Bosanac

23.07.2016 01:28

De nam ti objasni kako se vodi zdravstvo, izgleda da ti je ta tvoja "diploma" pravo pametna? Bolnica je jedna obična firma, nikakve razlike između fabrike auto dijelova. Samo na Balkanu doktori vode bolnice, u ostatku svijeta to rade menadžeri i ekonomisti. Profesionalni ekonomisti nabavljaju opremu od najpovoljnijih proizvođaća, brinu se da se ne rasipa struja, gorivo, materijal... Ukidaju se šerpe i lavori za kafe, višak uhljeba, sekretarica, sestrica sa plastičnim ustima i sisama... Doktor je OBIČNI RADNIK u dabrici za popravku ljudi, njegov posao je da dođe na vrijeme i rinta za platu, isto kao i automehaničar. Upravljanje vrše profesionalci iz ekonomije i poslovanja, oni ne nose bijele mantile!!!

Name

Tačno, laku noc

23.07.2016 02:31

Mišljenja sam isto da ekonomisti vode bolnice, liječnici mogu biti savjetnici ili pomoćnici. Kod nas liječnici drže kliniku, a usput se bave politikom. Pacijenti čekaju i vise od godine na pregled. To ne moze u jednoj Njemačkoj gdje doktori od kućnog do primarijusa rade kao robovi, bez koverti i poklona. Ovi naši rade koliko hoće, odnosno koliko im dozvoljava politički angažman ili rad u privatnim klinikama. Čast izuzecima. Zato izumiremo. I treba!

Name

Ja

24.07.2016 09:16

Ako je bolnica jedna obicna firma zasto onda uopste zaposljavati zdravstvene radnike u istu...neka ekonomisti,pravnici sve odrade sami,pregledaju pacijente,operisu, propisuju terapiju...izgleda da jos se ne shvata da zdravstvene ustanove ipak treba da "zive" od zdravstvenih radnika a ne od pravnika i ekonomista...

Name

dno

22.07.2016 18:43

Kuda ce ici...???? dalje nema....dosli su do dna....!!!

ODGOVORITE
Name

u

22.07.2016 19:05

Njemacku

ODGOVORITE
Name

re

22.07.2016 20:01

Ne ide nigdje dje će ići

Name

U Njemacku

23.07.2016 02:50

Sto će ići tamo?!! Nigdje nije bolje . Ovdje bolji doktori žive bolje nego njemački. Zaposleniu državnim bolnicama, rade tek onoliko vremena koliko im preostane od bavljenja politikom ili privatnom praksom. A i kad se pojave onda je to zagarantirano kovertom! Doktori u Njemačkoj nakon iscrpljujućeg rada u klinikama nemaju vremena da se bave ni vlastitom familijom, a o političkom angažmanu da ne pričamo.

Name

Re: u Njemačku

23.07.2016 08:13

Nemaju svi specijalisti priliku da "uzimaju", kao porodični, patolog, radiolog, infektolog itd. A plate su im loše, baš loše. I neka idu ako mogu.

Name

MARK RENTON

22.07.2016 19:16

U sistemu gdje niko ni za sta ne odgovara,sve je moguce...tako da u bolnicama ima vise ne medicinskog od medicinskog kadra...a to su uglavnom ljudi koji ne rade nista,ama bas nista...vozaci,nekakvi informaticari, i ostala govna koja se zaposljavaju pred izbore...

ODGOVORITE
Name

Ja

24.07.2016 09:19

I takvi nazalost ostaju i posle izbora i kroje politiku ustanove...

Name

Dragan

22.07.2016 19:48

Kumovska šema: Maznuti lovu iz zdravstva, pa tim parama privatizovati to isto zdravstvo.

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2016 14:56

Uradjeno. Kako sve tzv. privatne ordinacije koje posluju i imaju potpisan ugovor sa fondom posluju pozitivno, a drzavne bolnice posluju negativno. Drzava placa tzv. kapitalistima samo profit, mjesto da te iste pare usmjeri na zaposljavanje mladih ljekara sa biroa.

Name

Roki

22.07.2016 19:51

Dok god moja strina radi u bolnici ja cu imati besplatno lijecenje, ako nemas nikoga tamo tek si na++++

ODGOVORITE
Name

Kiki

22.07.2016 20:50

Kad dodjes u neku bolnicu ,strahota. Guraju na nekim kolicima stvari iz proslog vijeka,sve prljavo a sestre napucane kao da ce snimat pornice. Uzas.

ODGOVORITE
Name

Madžar

22.07.2016 21:08

Nikad više ljekara u politici i tamo gdje se odlučuje, a nikad lošije stanje u zdravstvu. Ima nešto u tome, ima neka tajna veza. A i svijet je pun gada, kako reče junak jedne pripovijetke.

ODGOVORITE
Name

mmm

23.07.2016 07:47

Mislis izuzev Stanica i Stevandica. S za ovog gore sto prica i poredi automehanicara i doktora. Doktor radi za platu bez toplog obroga i doprinosa i prekovremenih. Da li znas da je automehanicar privatnik radi i vara drzavu sa porezima za svoj dzep. U Njemackoj je zdravstveni radnik prije svega dobro placen (prije svega lozenost posla, prekovremeni, dezurstva, pripravnosti, plus svi oni rade jos po nekoliko klinika u regiji) to ne vidite vidite ono sto vama odgovara i sto zelite da cujete, a opet sve u cilju da omalovazite, minimizirate jednu od najvaznijih profesija uopste. Mislite da je lako zavrsiti Medicinski fakultet,obaviti staz, specijalizaciju, usavrsiti se u nekoj oblasti i onda dodje neko sa tri razreda privatnog zanata ili neke privatne na crno skole i drzi slovo sta ljekar treba da radi....ma daj. Dobro ikako imate i jednog ljekara u drzavi. Pozdrav a sad da vidimo replike ovih velikih genija i ekonomista.

Name

RE mmm

23.07.2016 09:50

Naravno da nije jednostavno biti dobar ljekar, specijalista. Valjda ih zato i nema u njemačkoj politici, nemaju vremena. A ovdje upravo oni što dangube u politici vole da se preedstavljaju kao vrhunski u struci. To je nemoguće i to samo govori da su ti i takvi rođeni lažovi. A oni što lažu, hoće i da prevare, prisvoje tuđe, spremni su na razne druge podvige. To im i uspijeva jer su zaštićeni u ovoj ustajaloj korumpiranoj baruštini, prepunom gada, kako to reče junak jedne pripovijetke, kojeg na domak varoši sustiže i umlati svjetina kojoj suda ni zakona nema.

Name

re re 3m

23.07.2016 15:16

Ovaj sto se potpisao sa 3m mora da je neko kalibra Bogdanic, Skrbic,Talic iz reda tzv. "bimzimsmena", jer ovako nesto sigurno nece napisati pravi ljekari, kao sto su dr Vulic, dr Kuruzovic, dr Dzajic i mnogi drugi ugledni ljekari!

Name

za mmm

23.07.2016 17:12

Ti isti bajni ljekari su dobro placeni na svako dezurstvo dobije mimo plate 150 km a za to dezurstvo prima svoje narucene pacijente koji ih ,,caste,,

Name

začas posla

23.07.2016 05:56

Uhapsiti Škrbića, oteti mu kriminalom stečenu imovinu, rješiti problem.

ODGOVORITE
Name

Duško Dugouško

24.07.2016 08:46

Kljajčin, Tomaš, Bogdanić, Lindner, Vamed, Stanetić.

Name

Realan

23.07.2016 05:59

Prije pitanja kuda ide Zdravstvo, veliko pitanje je kuda to ide RS. Kada se realno sagleda situacija onda se jasno vidi, da su bankrotirali Fond PIO, javno zdravstvo i Finansijski sektor. To su tri ključna sistema u jednoj državi bez kojih ona nemože da funkcioniše. Pored ovoga na koljenima su Policija i Tužilaštvo, kao tajkunsko zaštitničke institucije. Kriminal i korupcija su najizraženiji u Crkvi, Vladi i javnim Institucijama. LAŽ se u našoj Republici koristi kao ISTINA a LOPOVLUK je sinonim za POŠTENJE. Mediji govore kako vlast ne valja a tu vlast bira Narod. Narod zaslužuje vlast baš onakvu kakav je i narod. Kod nas braćo Narod ne valja. I o tome treba pisati. Kod mene u selu mještani izabrali nekog tesara pjanduru za predsjednika mjesne zajednice a u selu imamo dva akademski obrazovana i ugledna čoveka. Mi smo takav naopak narod. U nama je problem. Zbog takvog stanja stvari nama se piše velika propast.

ODGOVORITE
Name

Miki

23.07.2016 17:27

Na put bez povratka

ODGOVORITE