Ванредне мјере у ФБиХ због врућина

Влада ФБиХ усвојила је данас Информацију о спровођењу ванредних мјера у условима екстремно високе температуре и подржала њихово спровођење у здравственим установама на цијелој територији ФБиХ.

Босна и Херцеговина 22.07.2016 | 16:55
Ванредне мјере у ФБиХ због врућина
Ове мјере подразумијевају да радно вријеме на нивоу примарне здравствене заштите и специјалистичко-консултативних служби почиње у 7 часова, да се приоритет да хроничним болесницима, малој дјеци, трудницама и људима старијим од 65 година и да родитељи, који доводе дјецу на вакцинацију против заразних болести, то учине најкасније до 9 часова ујутро.

Послодавцима се препоручује да радницима, који обављају послове на отвореном и на сунцу, почетак радног времена помјере на 6.00 часова ујутро, саопштено је из федералне Владе.

Ако технологија посла то не дозвољава, онда треба размотрити могућност да послови у периоду од 12 до 16 часова буду прекинути, те настављени послије 16.00 часова. Препорука је и да запосленим хроничним болесницима послодавци у овом периоду омогуће кориштење годишњег одмора.

Установе чији рад почиње у 9 часова почетак радног времена треба да помјере на 8 часова. Послодавци би требало да омогуће лежерније одијевање запослених у установама, предузећима, органима власти и другим правним лицима, те на официјелним догађајима /сједнице парламента, владе и слично/. Општине би на одређеним локацијама требало да обезбиједе бесплатну подјелу воде за пиће из цистерни.

У случају дугих чекања на граничним прелазима требало би обезбиједити подјелу воде и других напитака. Грађане би требало континуирано извјештавати о општим мјерама заштите од високе температуре, савјетовати да бораве у расхлађеним и климатизованим просторијама, али да притом разлика у температури између просторија и спољашњег простора не буде већа од три до пет степени Целзијусових.

Федерално министарство здравства ће о провођењу ових мјера извијестити и кантонална министарства здравства с циљем обезбјеђења спровођења ових мјера на подручју кантона и организовања начина пружања здравствене заштите.

Влада ФБиХ дала је сагласност на велепродајну цијену природног гаса за дистрибутивна привредна друштва на подручју ФБиХ, која износи 450 КМ за 1.000 кубика гаса и снижена је за 10 одсто од претходне цијене, према важећим условима за БиХ.

У продајну цијену није урачунат порез на додату вриједност. Велепродајна цијена природног гаса биће примјењивана од 1. августа.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар