Vanredne mjere u FBiH zbog vrućina

Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o sprovođenju vanrednih mjera u uslovima ekstremno visoke temperature i podržala njihovo sprovođenje u zdravstvenim ustanovama na cijeloj teritoriji FBiH.

Bosna i Hercegovina 22.07.2016 | 16:55
Vanredne mjere u FBiH zbog vrućina
Ove mjere podrazumijevaju da radno vrijeme na nivou primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi počinje u 7 časova, da se prioritet da hroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji, koji dovode djecu na vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do 9 časova ujutro.

Poslodavcima se preporučuje da radnicima, koji obavljaju poslove na otvorenom i na suncu, početak radnog vremena pomjere na 6.00 časova ujutro, saopšteno je iz federalne Vlade.

Ako tehnologija posla to ne dozvoljava, onda treba razmotriti mogućnost da poslovi u periodu od 12 do 16 časova budu prekinuti, te nastavljeni poslije 16.00 časova. Preporuka je i da zaposlenim hroničnim bolesnicima poslodavci u ovom periodu omoguće korištenje godišnjeg odmora.

Ustanove čiji rad počinje u 9 časova početak radnog vremena treba da pomjere na 8 časova. Poslodavci bi trebalo da omoguće ležernije odijevanje zaposlenih u ustanovama, preduzećima, organima vlasti i drugim pravnim licima, te na oficijelnim događajima /sjednice parlamenta, vlade i slično/. Opštine bi na određenim lokacijama trebalo da obezbijede besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni.

U slučaju dugih čekanja na graničnim prelazima trebalo bi obezbijediti podjelu vode i drugih napitaka. Građane bi trebalo kontinuirano izvještavati o opštim mjerama zaštite od visoke temperature, savjetovati da borave u rashlađenim i klimatizovanim prostorijama, ali da pritom razlika u temperaturi između prostorija i spoljašnjeg prostora ne bude veća od tri do pet stepeni Celzijusovih.

Federalno ministarstvo zdravstva će o provođenju ovih mjera izvijestiti i kantonalna ministarstva zdravstva s ciljem obezbjeđenja sprovođenja ovih mjera na području kantona i organizovanja načina pružanja zdravstvene zaštite.

Vlada FBiH dala je saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, koja iznosi 450 KM za 1.000 kubika gasa i snižena je za 10 odsto od prethodne cijene, prema važećim uslovima za BiH.

U prodajnu cijenu nije uračunat porez na dodatu vrijednost. Veleprodajna cijena prirodnog gasa biće primjenjivana od 1. avgusta.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar