Бициклима до Москве руше предрасуде

Љубав према Русији и православљу пробудила је жељу у Срђану Јеремићу и Дејану Звиздалу, члановима Удружења ампутираца из Источног Сарајева, да се 30. јула, на празник Огњене Марије, бициклима упуте ка Москви.

Република Српска 22.07.2016 | 14:24
Бициклима до Москве руше предрасуде
Како се приближава одлазак у Москву, тако расте и њихова жеља да остваре своју мисију и покажу свима да инвалидитет не мора бити препрека за остваривање снова.

Ове наизглед обичне бициклисте и заљубљенике у авантуру живот није мазио. Јеремићу је због посљедица рањавања у минулом рату ампутирана шака, а његов пријатељ Звиздало је као осмогодишњак током рата остао без обје ноге.

"Наша стална борба и доказивање шта и колико можемо, без обзира на то што смо ампутирци, навела нас је на идеју да се бициклима упутимо у авантуру дугу 2.800 километара", рекао је Јеремић, који је и предсједник Удружења ампутираца.

Наглашава да ово није први пут да се упуштају у авантуру бициклима, те да су до сада три пута ишли на Свету гору и пет пута под Острог.

"Пут би требао трајати 23 дана. Кренућемо из Источног Сарајева и путоваћемо даље кроз РС, Србију, Мађарску, Словачку, Пољску, Бјелорусију и Русију",  рекао је Јеремић.

Додаје да реализација овог плана не би била могућа без подршке њихових породица, али и спонзора. Током путовања до Москве, пратиће их пријатељ са комбијем у којем ће повести све потребно за камповање и сервис бицикла.

"Циљ нам је да током нашег петодневног боравка у Москви посјетимо њихова удружења ампутираца, чујемо њихова искуства, а планирали смо и посјету предузећу које запошљава људе попут нас", истакао је Јеремић. 

Наглашава да им је у организацији путовања помогла Руска амбасада у БиХ, али и наше представништво у Москви.

Звиздало истиче да с великим нестрпљењем ишчекује полазак у Москву, јер је ово највећи циљ који су до сада себи поставили.

"Вјерујем да ће пут бити успјешан и да ћемо овим показати свима да ампутирци у Српској могу много више од онога што други мисле о нама. Биће ово идеална прилика и за сусрет са ампутирцима из других земаља Источне Европе, како бисмо сазнали више о ортопедским помагалима која они користе и могућностима запошљавања", казао је Звиздало.

Додаје да ће се на мапи њиховог путовања наћи и многе православне светиње, а град Москва им је обезбиједио смјештај.

Подршка предсједника

Из Кабинета предсједника РС Милорада Додика су потврдили информацију да ће предсједник Српске подржати ампутирце из Источног Сарајева на њиховом путовању до Москве.

Срђан Јеремић и Дејан Звиздало поручују да им ова подршка много значи.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВАСО

22.07.2016 18:29

Много среће и нека вас драги бог сачува на том колосалном подухвату браћо,поздравите нам мајку Русију.

ОДГОВОРИТЕ