Biciklima do Moskve ruše predrasude

Ljubav prema Rusiji i pravoslavlju probudila je želju u Srđanu Jeremiću i Dejanu Zvizdalu, članovima Udruženja amputiraca iz Istočnog Sarajeva, da se 30. jula, na praznik Ognjene Marije, biciklima upute ka Moskvi.

Republika Srpska 22.07.2016 | 14:24
Biciklima do Moskve ruše predrasude
Kako se približava odlazak u Moskvu, tako raste i njihova želja da ostvare svoju misiju i pokažu svima da invaliditet ne mora biti prepreka za ostvarivanje snova.

Ove naizgled obične bicikliste i zaljubljenike u avanturu život nije mazio. Jeremiću je zbog posljedica ranjavanja u minulom ratu amputirana šaka, a njegov prijatelj Zvizdalo je kao osmogodišnjak tokom rata ostao bez obje noge.

"Naša stalna borba i dokazivanje šta i koliko možemo, bez obzira na to što smo amputirci, navela nas je na ideju da se biciklima uputimo u avanturu dugu 2.800 kilometara", rekao je Jeremić, koji je i predsjednik Udruženja amputiraca.

Naglašava da ovo nije prvi put da se upuštaju u avanturu biciklima, te da su do sada tri puta išli na Svetu goru i pet puta pod Ostrog.

"Put bi trebao trajati 23 dana. Krenućemo iz Istočnog Sarajeva i putovaćemo dalje kroz RS, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Bjelorusiju i Rusiju",  rekao je Jeremić.

Dodaje da realizacija ovog plana ne bi bila moguća bez podrške njihovih porodica, ali i sponzora. Tokom putovanja do Moskve, pratiće ih prijatelj sa kombijem u kojem će povesti sve potrebno za kampovanje i servis bicikla.

"Cilj nam je da tokom našeg petodnevnog boravka u Moskvi posjetimo njihova udruženja amputiraca, čujemo njihova iskustva, a planirali smo i posjetu preduzeću koje zapošljava ljude poput nas", istakao je Jeremić. 

Naglašava da im je u organizaciji putovanja pomogla Ruska ambasada u BiH, ali i naše predstavništvo u Moskvi.

Zvizdalo ističe da s velikim nestrpljenjem iščekuje polazak u Moskvu, jer je ovo najveći cilj koji su do sada sebi postavili.

"Vjerujem da će put biti uspješan i da ćemo ovim pokazati svima da amputirci u Srpskoj mogu mnogo više od onoga što drugi misle o nama. Biće ovo idealna prilika i za susret sa amputircima iz drugih zemalja Istočne Evrope, kako bismo saznali više o ortopedskim pomagalima koja oni koriste i mogućnostima zapošljavanja", kazao je Zvizdalo.

Dodaje da će se na mapi njihovog putovanja naći i mnoge pravoslavne svetinje, a grad Moskva im je obezbijedio smještaj.

Podrška predsjednika

Iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika su potvrdili informaciju da će predsjednik Srpske podržati amputirce iz Istočnog Sarajeva na njihovom putovanju do Moskve.

Srđan Jeremić i Dejan Zvizdalo poručuju da im ova podrška mnogo znači.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VASO

22.07.2016 18:29

Mnogo sreće i neka vas dragi bog sačuva na tom kolosalnom poduhvatu braćo,pozdravite nam majku Rusiju.

ODGOVORITE