Бањалучанин први "кавалир" Љубљање

Већ осам година Љубљаном сваки дан по 12 часова крстаре зелена возила. Постали су један од брендова по којима Љубљану препознају. Функционише тако што се грађани бесплатно возе по ширем центру града. Само је потребно да зауставе или назову сервис који се зове "Кавалир" и возило стиже за неколико минута. Електрична возила и људи који их возе постали су продужена рука градске управе и градоначелника Зорана Јанковића.

Регион 22.07.2016 | 12:11
Бањалучанин први "кавалир" Љубљање
Зоран са колегама развози путнике

Сервис чини 15 момака са свих страна бивше Југославије. На челу је Зоран Стојиновић (39), Бањалучанин, који већ 17 година живи и ради у Словенији. У 'Кавалирима' је од оснивања 2008. године. Иначе, већина запослених су били радници љубљанског градског превоза.

"Ево, пре пар дана смо возили градоначелника Београда Синишу Малог два дана. Човек се само са нама возио. Одушевио се 'Кавалирима'. Каже да планира 'Кавалире' да организује и у Београду. У шали нам је рекао да ће нама који радимо у Љубљани дати понуде које се не одбијају да дођемо да радимо у Београд", уз осмех прича за "Новости" популарни Зоран Стојиновић, први 'кавалир' Љубљане.

Сервис је, каже Зоран, осмишљен као бесплатна помоћ грађанима и већ осам година ради без престанка 365 дана у години.

"Почели смо са два аута. Сад их имамо пет, а добили смо и воз. Стекли смо за ове године велико поверење, како код домаћих, тако и странаца. Возимо сваки дан и на услузи смо свима. Помажемо инвалидима ако треба да их негде превеземо. Чекамо људе на пијаци и возимо их кући. Туристе возимо у обиласке града. Док се возамо градом имамо посао и да уклонимо, ако нађемо какав папирић на путу или неко друго смеће, и да јавимо некој од служби ако приметимо да нешто није у реду у граду. Поред тога док возимо странце причамо им о граду и понуди, прича Зоки Кавалир" како га познаје цела Љубљана.

За осам година рада кроз аутомобиле "Кавалира" прошла су и многа позната лица која су долазила у Љубљану.

"Возили смо велшког принца Едварда. Па америчког режисера Мајкла Мура. Код нас се возио и краљ Боливуда Махуд Бабу. Жељко Обрадовић, најпознатији европски кошаркашки тренер, био је наш клијент као и многи познати спортисти. Чак смо возили и Ђанија Инфантина, председника УЕФА, набраја Зоран."

О екипи која ради у "Кавалирима" каже да је Југа у малом...

"Ја сам из Бањалуке. Ту су момци из Теслића, Санског Моста, Зворника, Пећи, Прокупља, Добоја. Има Срба, Бошњака, Црногораца и један Словенац", каже Зоран.

Иначе, сервис "Кавалир" се финансира из града. Плата запослених је око 1.100 евра. Аутомобили су на струју, јер Љубљана тежи да постане велики еколошки центар. Ове године су добили награду "Зелени град Европе".

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВОЗИО СИНИШУ МАЛОГ

Када шета градом и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић често зна да седне за волан и провоза грађане.

"Кад је Синиша Мали био овде, градоначелник га је возио. Често нам се придружи и вози грађане, прича са њима и тако покаже да је Љубљани стало до свих који дођу у наш град. Ми са градоначелником имамо сјајан однос. Зовемо га чим приметимо да нешто није у реду и он одмах реагује. Има велико поверење у нас као и ми у њега", истиче Зоран.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кљевцанин

23.07.2016 13:13

Јеси сигуран да је из Бања Луке

ОДГОВОРИТЕ