Banjalučanin prvi "kavalir" Ljubljanje

Već osam godina Ljubljanom svaki dan po 12 časova krstare zelena vozila. Postali su jedan od brendova po kojima Ljubljanu prepoznaju. Funkcioniše tako što se građani besplatno voze po širem centru grada. Samo je potrebno da zaustave ili nazovu servis koji se zove "Kavalir" i vozilo stiže za nekoliko minuta. Električna vozila i ljudi koji ih voze postali su produžena ruka gradske uprave i gradonačelnika Zorana Jankovića.

Region 22.07.2016 | 12:11
Banjalučanin prvi "kavalir" Ljubljanje
Zoran sa kolegama razvozi putnike

Servis čini 15 momaka sa svih strana bivše Jugoslavije. Na čelu je Zoran Stojinović (39), Banjalučanin, koji već 17 godina živi i radi u Sloveniji. U 'Kavalirima' je od osnivanja 2008. godine. Inače, većina zaposlenih su bili radnici ljubljanskog gradskog prevoza.

"Evo, pre par dana smo vozili gradonačelnika Beograda Sinišu Malog dva dana. Čovek se samo sa nama vozio. Oduševio se 'Kavalirima'. Kaže da planira 'Kavalire' da organizuje i u Beogradu. U šali nam je rekao da će nama koji radimo u Ljubljani dati ponude koje se ne odbijaju da dođemo da radimo u Beograd", uz osmeh priča za "Novosti" popularni Zoran Stojinović, prvi 'kavalir' Ljubljane.

Servis je, kaže Zoran, osmišljen kao besplatna pomoć građanima i već osam godina radi bez prestanka 365 dana u godini.

"Počeli smo sa dva auta. Sad ih imamo pet, a dobili smo i voz. Stekli smo za ove godine veliko poverenje, kako kod domaćih, tako i stranaca. Vozimo svaki dan i na usluzi smo svima. Pomažemo invalidima ako treba da ih negde prevezemo. Čekamo ljude na pijaci i vozimo ih kući. Turiste vozimo u obilaske grada. Dok se vozamo gradom imamo posao i da uklonimo, ako nađemo kakav papirić na putu ili neko drugo smeće, i da javimo nekoj od službi ako primetimo da nešto nije u redu u gradu. Pored toga dok vozimo strance pričamo im o gradu i ponudi, priča Zoki Kavalir" kako ga poznaje cela Ljubljana.

Za osam godina rada kroz automobile "Kavalira" prošla su i mnoga poznata lica koja su dolazila u Ljubljanu.

"Vozili smo velškog princa Edvarda. Pa američkog režisera Majkla Mura. Kod nas se vozio i kralj Bolivuda Mahud Babu. Željko Obradović, najpoznatiji evropski košarkaški trener, bio je naš klijent kao i mnogi poznati sportisti. Čak smo vozili i Đanija Infantina, predsednika UEFA, nabraja Zoran."

O ekipi koja radi u "Kavalirima" kaže da je Juga u malom...

"Ja sam iz Banjaluke. Tu su momci iz Teslića, Sanskog Mosta, Zvornika, Peći, Prokuplja, Doboja. Ima Srba, Bošnjaka, Crnogoraca i jedan Slovenac", kaže Zoran.

Inače, servis "Kavalir" se finansira iz grada. Plata zaposlenih je oko 1.100 evra. Automobili su na struju, jer Ljubljana teži da postane veliki ekološki centar. Ove godine su dobili nagradu "Zeleni grad Evrope".

GRADONAČELNIK VOZIO SINIŠU MALOG

Kada šeta gradom i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković često zna da sedne za volan i provoza građane.

"Kad je Siniša Mali bio ovde, gradonačelnik ga je vozio. Često nam se pridruži i vozi građane, priča sa njima i tako pokaže da je Ljubljani stalo do svih koji dođu u naš grad. Mi sa gradonačelnikom imamo sjajan odnos. Zovemo ga čim primetimo da nešto nije u redu i on odmah reaguje. Ima veliko poverenje u nas kao i mi u njega", ističe Zoran.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kljevcanin

23.07.2016 13:13

Jesi siguran da je iz Banja Luke

ODGOVORITE