Хаг: Караџић поднио жалбу на пресуду

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић поднео је данас Трибуналу у Хагу жалбу на пресуду, којом је у марту осуђен на 40 година затвора и оптужио судије да су га "изложили политичком суђењу", саопштио је његов адвокат.

Република Српска 22.07.2016 | 11:14
Хаг: Караџић поднио жалбу на пресуду
Караџић је "био изложен политичком суђењу који је направљен да би се потврдила демонизација њега и српског народа у Босни", навео је у саопштењу адвокат Питер Робинсон, пренела је агенција АФП.

Механизам за међународне кривичне трибунале у Хагу одобрио је 15. јуна Караџићу додатних 30 дана за подношење жалбе на пресуду.

Тако је као крајњи рок за подношење жалбе одређен 22. јул, уместо 22. јуна који је Механизам првобитно одредио као датум.

Тиме је делимично одобрен захтев који је Караџићев правни тим поднео 20. маја судском Механизму, а у којем је затражено додатних 90 дана за подношење жалбе на пресуду.

У поднеску достављеном Механизму 20. маја, који је потписао члан правног тима саветника Караџића, Питер Робинсон, наведено је да је због "неадекватних ресурса који су на располагању тиму одбране, немогуће поднети смислену жалбу до 22. јуна".

Хашки трибунал је 24. марта осудио Караџића (70) на 40 година затвора, пошто га је Судско веће прогласило кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и бројне ратне злочине у седам босанских општина.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон именовао је у априлу судије Жалбеног већа у случају Караџић.

Жалбеним већем председаваће судија Теодор Мерон, а поред њега именовани су и судије Вилијем Хусеин Секуле, Ваг Присе Јенсен, Жозе Рикардо де Прада Солеса и судија Грасијела Сузана Гати Сантана.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

22.07.2016 13:12

Господине први предсједниче Републике Српске Радоване Караџићу са поносом си ушао у историју Срба и српског рода.

ОДГОВОРИТЕ