Hag: Karadžić podnio žalbu na presudu

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić podneo je danas Tribunalu u Hagu žalbu na presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora i optužio sudije da su ga "izložili političkom suđenju", saopštio je njegov advokat.

Republika Srpska 22.07.2016 | 11:14
Hag: Karadžić podnio žalbu na presudu
Karadžić je "bio izložen političkom suđenju koji je napravljen da bi se potvrdila demonizacija njega i srpskog naroda u Bosni", naveo je u saopštenju advokat Piter Robinson, prenela je agencija AFP.

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Hagu odobrio je 15. juna Karadžiću dodatnih 30 dana za podnošenje žalbe na presudu.

Tako je kao krajnji rok za podnošenje žalbe određen 22. jul, umesto 22. juna koji je Mehanizam prvobitno odredio kao datum.

Time je delimično odobren zahtev koji je Karadžićev pravni tim podneo 20. maja sudskom Mehanizmu, a u kojem je zatraženo dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu.

U podnesku dostavljenom Mehanizmu 20. maja, koji je potpisao član pravnog tima savetnika Karadžića, Piter Robinson, navedeno je da je zbog "neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, nemoguće podneti smislenu žalbu do 22. juna".

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je u aprilu sudije Žalbenog veća u slučaju Karadžić.

Žalbenim većem predsedavaće sudija Teodor Meron, a pored njega imenovani su i sudije Vilijem Husein Sekule, Vag Prise Jensen, Žoze Rikardo de Prada Solesa i sudija Grasijela Suzana Gati Santana.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ЖИКА Ж

22.07.2016 15:12

Господине први предсједниче Републике Српске Радоване Караџићу са поносом си ушао у историју Срба и српског рода.

ODGOVORITE