Јеремић освојио девет гласова у УН

Према незваничним и непотврђеним информацијама, кандидат Србиије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић, освојио је девет позитивних гласова од 15 држава чланица Савета безбедности.

Србија 22.07.2016 | 07:50
Јеремић освојио девет гласова у УН
У Савету безбедности УН данас је иза затворених врата одржан први круг тајног гласања о кандидатима за новог генералног секретара УН.  

Исход гласања се не саопштава јавности - једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку.

Амбасадори су се у првом кругу опредељивали између 12 кандидата међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши председавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф српске дипломатије.

Уобичајено је да се процес избора оконча до октобра. Нови генерални секретар ће функцију од Бан Ки-муна преузети у јануару наредне године.

Јеремић: Настављамо кампању, идемо у други круг

Кандидат Србије Вук Јеремић изјавио је да је изузетно задовољан резултатом првог круга тајног гласања у Савету безбедности о наредном генералном секретару Уједињених нација, и да у други круг улази са опрезним оптимизмом.

"Све што могу да кажем је да сам изузетно задовољан резултатом и да имамо добру позицију уочи другог круга гласања. Постоји могућност да се оно одржи већ идуће недеље", изјавио је Јеремић Тањугу.

"Настављамо са динамичном кампањом и у други круг улазимо са опрезним оптимизмом", истакао је Јеремић.

Он је напоменуо да је кандидатура Србије запажена као једина која је испраћена концизном и транспарентном платформом. 

Јеремић је подсетио да је у Савету безбедности УН, иза затворених врата, обављен први круг тајног изјашњавања о кандидатима за новог Генералног секретара УН.

Исход гласања неће бити саопштаван јавности - једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку. Од кандидата се очекује да поштују одлуку Савета безбедности УН да се не излази у јавност са бројевима.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зумба

22.07.2016 06:47

Јеремиц неце никада постати секретар јер це Америка улозити вето и ако буде имао највисе гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

22.07.2016 07:38

Јел се сад муслимани и албанци боје? Увек се видис два пута у зивоту! Муслимани са својим терором изгубијоје подрску а на балкану се изгубили знацај за запад!

Name

маја са.

22.07.2016 08:39

Ре:мали , ја колико знам овом јеремицу је мајка , муслиманка ,тако да није ниста слуцајно .... ;)

Name

Мали

22.07.2016 10:42

То ја незнам... ста хоцес тим да казес? Код зидова је битна мајка за националноаст и вјеру

ОДГОВОРИТЕ