Jeremić osvojio devet glasova u UN

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, kandidat Srbiije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, osvojio je devet pozitivnih glasova od 15 država članica Saveta bezbednosti.

Srbija 22.07.2016 | 07:50
Jeremić osvojio devet glasova u UN
U Savetu bezbednosti UN danas je iza zatvorenih vrata održan prvi krug tajnog glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN.  

Ishod glasanja se ne saopštava javnosti - jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku.

Ambasadori su se u prvom krugu opredeljivali između 12 kandidata među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef srpske diplomatije.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Novi generalni sekretar će funkciju od Ban Ki-muna preuzeti u januaru naredne godine.

Jeremić: Nastavljamo kampanju, idemo u drugi krug

Kandidat Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je izuzetno zadovoljan rezultatom prvog kruga tajnog glasanja u Savetu bezbednosti o narednom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, i da u drugi krug ulazi sa opreznim optimizmom.

"Sve što mogu da kažem je da sam izuzetno zadovoljan rezultatom i da imamo dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja. Postoji mogućnost da se ono održi već iduće nedelje", izjavio je Jeremić Tanjugu.

"Nastavljamo sa dinamičnom kampanjom i u drugi krug ulazimo sa opreznim optimizmom", istakao je Jeremić.

On je napomenuo da je kandidatura Srbije zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom. 

Jeremić je podsetio da je u Savetu bezbednosti UN, iza zatvorenih vrata, obavljen prvi krug tajnog izjašnjavanja o kandidatima za novog Generalnog sekretara UN.

Ishod glasanja neće biti saopštavan javnosti - jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku. Od kandidata se očekuje da poštuju odluku Saveta bezbednosti UN da se ne izlazi u javnost sa brojevima.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zumba

22.07.2016 08:47

Jeremic nece nikada postati sekretar jer ce Amerika uloziti veto i ako bude imao najvise glasova.

ODGOVORITE
Name

Mali

22.07.2016 09:38

Jel se sad muslimani i albanci boje? Uvek se vidis dva puta u zivotu! Muslimani sa svojim terorom izgubijoje podrsku a na balkanu se izgubili znacaj za zapad!

Name

maja sa.

22.07.2016 10:39

Re:mali , ja koliko znam ovom jeremicu je majka , muslimanka ,tako da nije nista slucajno .... ;)

Name

Mali

22.07.2016 12:42

To ja neznam... sta hoces tim da kazes? Kod zidova je bitna majka za nacionalnoast i vjeru

ODGOVORITE