Чекање на граници дуже од путовања

Сезона годишњих одмора донијела је поново са собом и огромне гужве на граничним прелазима у БиХ, и то посебно током викенда када возачи на прелазима према Јадрану у километарским колонама чекају и до пет часова.

Босна и Херцеговина 21.07.2016 | 22:38
Чекање на граници дуже од путовања
Највеће гужве су на граничним прелазима Дољани, Аржано, Каменско, гдје се редовно викендом на прелазак чека и до пет часова.

Како би возачи заобишли гужве, надлежни поручују да користе алтернативне правце и да на пут крећу радним данима, у јутарњим или касним вечерњим часовима.

Истичу да треба имати у виду да најкраћи пут не значи увијек и најмање стресно путовање.

Како су објаснили у Ауто-мото савезу РС (АМС РС) на осталим граничним прелазима задржавања радним данима нису дужа од 30 до 40 минута, осим викендом кад је фреквенција возила двоструко већа.

"Кад је у питању Међународни прелаз Дољани, возачима савјетујемо да користе алтернативне правце као што су ГП Црвени Грм, Габела поље, Звирићи, Бијача и Чепикућа, гдје су задржавања много мања. Уколико је гужва и на ГП Аржано, возачима препоручујемо да иду у Каменско, гдје се по потреби отварају додатне траке за саобраћај" рекли су у АМС-у.

Додали су да су током викенда веће гужве при изласку из БиХ него на уласку у државу.

"Осим тога, путницима савјетујемо да избјегавају велике врућине, те да праве што чешће паузе за вријеме вожње" поручили су у АМС-у.

Када је у питању Међународни прелаз у Градишци, и током радних дана повећана је фреквенција саобраћаја, а најдужа задржавања су на улазу у БиХ, гдје се чека у интервалима од пола часа до час, док се на излазу из БиХ чека око 15 минута.

Бањалучанка Божица Марковић, која је протекле суботе са породицом кренула на свадбу код рођака у Хрватску, каже да је у километарској колони чекала више од четири сата како би прешла границу.

"То је био хаос. У једном моменту, када смо видјели колико је возила испред нас, хтјели смо одустати и вратити се кући. Нервоза је владала код свих путника, не само код нас, а како и не би кад нам је више времена требало да пређемо границу него колико би цијели пут трајао", рекла је Марковићева.

Према ријечима Миленка Свјетлановића из Словеније, на пут треба кренути што раније како би се избјегле гужве. Он је захваљујући томе избјегао непотребно чекање на граничном прелазу у Градишци.

"На граници испред мене је било неких, чини ми се, десетак аутомобила, што није превише. У колони сам чекао око 30 минута", рекао је Свјетлановић додајући да је, како би избјегао гужву, на пут кренуо у зору.

Возач Јанко Грубач путовао је из Аустрије и каже да увијек током љета, као и пред празнике прелази из БиХ преко алтернативног прелаза Доња Градина.

На граничним прелазима посљедњих дана примијећен је већи број службеника, а све како би задржавања била што краћа.

Како избјећи гужве

ГП ДОЉАНИ

Алтернативни правци: Црвени Грм, Габела поље, Звирићи, Бијача и Чепикућа

ГП Брод

Алтернативни правац: ГП Шамац

ГП Градишка

Алтернативни правац: ГП Доња Градина

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дусан

22.07.2016 00:01

Срамота, прелазим ту проклету Градиску вец 15 година и сваки пут застој ај' здао. Ако дас ...€ продје ти за секунд. Замисли да БиХ има 50 мил. становника кад би пресли тај границни прелаз?Границари и полиција се понасају као да су ухватили Б... за муд.. СТОКА не образована!!!

ОДГОВОРИТЕ