Čekanje na granici duže od putovanja

Sezona godišnjih odmora donijela je ponovo sa sobom i ogromne gužve na graničnim prelazima u BiH, i to posebno tokom vikenda kada vozači na prelazima prema Jadranu u kilometarskim kolonama čekaju i do pet časova.

Bosna i Hercegovina 21.07.2016 | 22:38
Čekanje na granici duže od putovanja
Najveće gužve su na graničnim prelazima Doljani, Aržano, Kamensko, gdje se redovno vikendom na prelazak čeka i do pet časova.

Kako bi vozači zaobišli gužve, nadležni poručuju da koriste alternativne pravce i da na put kreću radnim danima, u jutarnjim ili kasnim večernjim časovima.

Ističu da treba imati u vidu da najkraći put ne znači uvijek i najmanje stresno putovanje.

Kako su objasnili u Auto-moto savezu RS (AMS RS) na ostalim graničnim prelazima zadržavanja radnim danima nisu duža od 30 do 40 minuta, osim vikendom kad je frekvencija vozila dvostruko veća.

"Kad je u pitanju Međunarodni prelaz Doljani, vozačima savjetujemo da koriste alternativne pravce kao što su GP Crveni Grm, Gabela polje, Zvirići, Bijača i Čepikuća, gdje su zadržavanja mnogo manja. Ukoliko je gužva i na GP Aržano, vozačima preporučujemo da idu u Kamensko, gdje se po potrebi otvaraju dodatne trake za saobraćaj" rekli su u AMS-u.

Dodali su da su tokom vikenda veće gužve pri izlasku iz BiH nego na ulasku u državu.

"Osim toga, putnicima savjetujemo da izbjegavaju velike vrućine, te da prave što češće pauze za vrijeme vožnje" poručili su u AMS-u.

Kada je u pitanju Međunarodni prelaz u Gradišci, i tokom radnih dana povećana je frekvencija saobraćaja, a najduža zadržavanja su na ulazu u BiH, gdje se čeka u intervalima od pola časa do čas, dok se na izlazu iz BiH čeka oko 15 minuta.

Banjalučanka Božica Marković, koja je protekle subote sa porodicom krenula na svadbu kod rođaka u Hrvatsku, kaže da je u kilometarskoj koloni čekala više od četiri sata kako bi prešla granicu.

"To je bio haos. U jednom momentu, kada smo vidjeli koliko je vozila ispred nas, htjeli smo odustati i vratiti se kući. Nervoza je vladala kod svih putnika, ne samo kod nas, a kako i ne bi kad nam je više vremena trebalo da pređemo granicu nego koliko bi cijeli put trajao", rekla je Markovićeva.

Prema riječima Milenka Svjetlanovića iz Slovenije, na put treba krenuti što ranije kako bi se izbjegle gužve. On je zahvaljujući tome izbjegao nepotrebno čekanje na graničnom prelazu u Gradišci.

"Na granici ispred mene je bilo nekih, čini mi se, desetak automobila, što nije previše. U koloni sam čekao oko 30 minuta", rekao je Svjetlanović dodajući da je, kako bi izbjegao gužvu, na put krenuo u zoru.

Vozač Janko Grubač putovao je iz Austrije i kaže da uvijek tokom ljeta, kao i pred praznike prelazi iz BiH preko alternativnog prelaza Donja Gradina.

Na graničnim prelazima posljednjih dana primijećen je veći broj službenika, a sve kako bi zadržavanja bila što kraća.

Kako izbjeći gužve

GP DOLjANI

Alternativni pravci: Crveni Grm, Gabela polje, Zvirići, Bijača i Čepikuća

GP Brod

Alternativni pravac: GP Šamac

GP Gradiška

Alternativni pravac: GP Donja Gradina

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dusan

22.07.2016 00:01

Sramota, prelazim tu prokletu Gradisku vec 15 godina i svaki put zastoj aj' zdao. Ako das ...€ prodje ti za sekund. Zamisli da BiH ima 50 mil. stanovnika kad bi presli taj granicni prelaz?Granicari i policija se ponasaju kao da su uhvatili B... za mud.. STOKA ne obrazovana!!!

ODGOVORITE