Нема повећања буџета институција БиХ

Заједничке институције БиХ могле би до краја године добити буџет за 2017. и тиме коначно испоштовати законски рок за усвајање буџета, изјавио је данас, након сједнице Савјета министара, министар финансија и трезора Вјекослав Беванда. На буџет заједничких институција неће утицати кредит ММФ-а као ни евентуална исплата руског дуга.

Босна и Херцеговина 21.07.2016 | 20:10
Нема повећања буџета институција БиХ
Министарства у Савјету министара БиХ имају рок до понедјељка да доставе сугестије и приједлоге на Приједлог оквирног буџета да би се од наредне седмице кренуло у израду буџета који до краја новембра треба бити достављен Парламентарној скупштини БиХ. Буџет заједничких институција за наредну годину остаје у оквиру о коме се договорио Фискални савјет БиХ и, према ријечима министра финасија Вјекослава Беванде, на њега неће утицати кредит ММФ-а.

,,Ако дође или не дође до кредитног аранжмана са ММФ-ом, то може имати утицај само на ентитетске буџете. Тај кредит нема никаквог додира са буџетом заједничких институција'', каже Беванда.

На стање ентитетских буџета може утицати и исплата руског дуга. Министар Бевнда истиче да је Савјет министара БиХ испоштовао све законске обавезе о том питању, а онда су неки почели да дијеле милионе којих још нема и да причају о неким договорима, преговорима, заслугама и слично.

,,Барата свако свачим. Ћини ми се да неодговорни политичари угрожавају оно што смо имали скоро завршено. Добили смо званичну понуду руског министарства да нам се дуг исплати и готовини, а онда су почела медијска препуцавања. Савјет министара је одговорио онако како треба, у складу са законом, и сада чекамо изјашњење руске стране у вези са имплементацијом договора''.

Министар Беванда истиче да о питању руског дуга Савјет министара нема више шта да расправља и одлучује.

,,Ми смо поступили како закон налаже, а све остало је у рукама руске стране, од ње зависи да ли ће, када и како дуг бити исплаћен'', закључио је Беванда.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гомила паразита

21.07.2016 18:21

Треба га смањити за износ свих њихових плата а њих све растјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

21.07.2016 20:00

Пробију сваке године буџет, усвоје некакав извјештај да тако треба и праве нас будалама.

ОДГОВОРИТЕ