Nema povećanja budžeta institucija BiH

Zajedničke institucije BiH mogle bi do kraja godine dobiti budžet za 2017. i time konačno ispoštovati zakonski rok za usvajanje budžeta, izjavio je danas, nakon sjednice Savjeta ministara, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. Na budžet zajedničkih institucija neće uticati kredit MMF-a kao ni eventualna isplata ruskog duga.

Bosna i Hercegovina 21.07.2016 | 20:10
Nema povećanja budžeta institucija BiH
Ministarstva u Savjetu ministara BiH imaju rok do ponedjeljka da dostave sugestije i prijedloge na Prijedlog okvirnog budžeta da bi se od naredne sedmice krenulo u izradu budžeta koji do kraja novembra treba biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH. Budžet zajedničkih institucija za narednu godinu ostaje u okviru o kome se dogovorio Fiskalni savjet BiH i, prema riječima ministra finasija Vjekoslava Bevande, na njega neće uticati kredit MMF-a.

,,Ako dođe ili ne dođe do kreditnog aranžmana sa MMF-om, to može imati uticaj samo na entitetske budžete. Taj kredit nema nikakvog dodira sa budžetom zajedničkih institucija'', kaže Bevanda.

Na stanje entitetskih budžeta može uticati i isplata ruskog duga. Ministar Bevnda ističe da je Savjet ministara BiH ispoštovao sve zakonske obaveze o tom pitanju, a onda su neki počeli da dijele milione kojih još nema i da pričaju o nekim dogovorima, pregovorima, zaslugama i slično.

,,Barata svako svačim. Ćini mi se da neodgovorni političari ugrožavaju ono što smo imali skoro završeno. Dobili smo zvaničnu ponudu ruskog ministarstva da nam se dug isplati i gotovini, a onda su počela medijska prepucavanja. Savjet ministara je odgovorio onako kako treba, u skladu sa zakonom, i sada čekamo izjašnjenje ruske strane u vezi sa implementacijom dogovora''.

Ministar Bevanda ističe da o pitanju ruskog duga Savjet ministara nema više šta da raspravlja i odlučuje.

,,Mi smo postupili kako zakon nalaže, a sve ostalo je u rukama ruske strane, od nje zavisi da li će, kada i kako dug biti isplaćen'', zaključio je Bevanda.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gomila parazita

21.07.2016 18:21

Treba ga smanjiti za iznos svih njihovih plata a njih sve rastjerati.

ODGOVORITE
Name

Mojne

21.07.2016 20:00

Probiju svake godine budžet, usvoje nekakav izvještaj da tako treba i prave nas budalama.

ODGOVORITE