Ревизори незадовољни, Фонд не види проблем

Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске је од Главне службе за ревизију јавног сектора добио мишљење са резервом за пословање у прошлој години. Укупне обавезе фонда по кредитима, закључно са крајем прошле године, износиле су 120 милиона марака, а ревизори су констатовали низ пропуста у раду ове институције.

Република Српска 21.07.2016 | 20:35
Ревизори незадовољни, Фонд не види проблем
За пословање у прошлој години Фонд ПИО је добио мишљење са резервом. Једна од замјерки ревизора је и та што није извршено коначно поништење преосталих ревалоризационих резерви у износу од 306 хиљада марака, као и огромне обавезе фонда по основу кредита.

У Фонду сматрају да је извјештај повољан и да говори о томе да је Фонд у 2015. години пословао у складу са законским прописима, правилима и процедурама, а већина препорука је испоштована.

Ни рачуноводствене контроле фонду нису јача страна, што је такође једна од замјерки.

Иако су многе препоруке испоштоване, брига Фонда не би смјела да буде само обезбјеђивање довољно финансијских средстава за исплату пензија, него и брига о наплати ненаплаћених потраживања, без обзира на то што је наплата у надлежности Пореске управе, сматра економски аналитичар Зоран Павловић.

Ревизија  је, између осталог, Фонду препоручила да обрати пажњу на расходе по основу службених путовања, да обезбиједи правилну класификацију расхода по основу текућег одржавања сталне имовине, да обезбиједи признавање потраживања по основу рефундације боловања у складу са прописаним процедурама, те да код јавних набавки прецизира податке о предмету набавке и њиховој вриједности.

 

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

грађанин

21.07.2016 18:51

Шта ће оволики апарат запослених у Фонду ПИО. Чему служе, осим страначких запошљавања. Ко њих плаћа??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.07.2016 08:20

Ми пунимо Фондове, ОНИ их троше.

ОДГОВОРИТЕ