Revizori nezadovoljni, Fond ne vidi problem

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske je od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobio mišljenje sa rezervom za poslovanje u prošloj godini. Ukupne obaveze fonda po kreditima, zaključno sa krajem prošle godine, iznosile su 120 miliona maraka, a revizori su konstatovali niz propusta u radu ove institucije.

Republika Srpska 21.07.2016 | 20:35
Revizori nezadovoljni, Fond ne vidi problem
Za poslovanje u prošloj godini Fond PIO je dobio mišljenje sa rezervom. Jedna od zamjerki revizora je i ta što nije izvršeno konačno poništenje preostalih revalorizacionih rezervi u iznosu od 306 hiljada maraka, kao i ogromne obaveze fonda po osnovu kredita.

U Fondu smatraju da je izvještaj povoljan i da govori o tome da je Fond u 2015. godini poslovao u skladu sa zakonskim propisima, pravilima i procedurama, a većina preporuka je ispoštovana.

Ni računovodstvene kontrole fondu nisu jača strana, što je takođe jedna od zamjerki.

Iako su mnoge preporuke ispoštovane, briga Fonda ne bi smjela da bude samo obezbjeđivanje dovoljno finansijskih sredstava za isplatu penzija, nego i briga o naplati nenaplaćenih potraživanja, bez obzira na to što je naplata u nadležnosti Poreske uprave, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Revizija  je, između ostalog, Fondu preporučila da obrati pažnju na rashode po osnovu službenih putovanja, da obezbijedi pravilnu klasifikaciju rashoda po osnovu tekućeg održavanja stalne imovine, da obezbijedi priznavanje potraživanja po osnovu refundacije bolovanja u skladu sa propisanim procedurama, te da kod javnih nabavki precizira podatke o predmetu nabavke i njihovoj vrijednosti.

 

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

građanin

21.07.2016 18:51

Šta će ovoliki aparat zaposlenih u Fondu PIO. Čemu služe, osim stranačkih zapošljavanja. Ko njih plaća??????

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.07.2016 08:20

Mi punimo Fondove, ONI ih troše.

ODGOVORITE