Борци Српске: Да се не заборави 4. август

Литургијом у цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићама и маршом Одбране од Војковића до Илињаче у Источној Илиџи данас је, под паролом "Да се не заборави'' почело обиљежавање 4. августа Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца.

Република Српска 21.07.2016 | 17:39
Борци Српске: Да се не заборави 4. август
Подручја Војковића, Грлице и Крупца 4. августа 1992. године нашла су се под снажним ударом непријатељске војске, али је овај крај одбрањен захваљујући пожртвованости бораца Војске Републике Српске али и становника који су бранили своја огњишта.



"Као предсједник Борачке организације желим да се захвалим свим становницима Војковића, Крупца и Грлице, припадницима тадашње Станице полиције Кула и свим борцима ратне Илиџе и 2. сарајевске бригаде јер су сложно, јаком одбраном сачували ову територију. Да је ова територија пала у непријатељске руке питање је шта би било са осталим дијеловима данашњег града Источно Сарајево" каже предсједник Борачке Организације "Илиџански борац" Горан Шеховац.

Шеховац подсјећа да је тог дана погинуло седам бораца, а рањено преко 20.

"Овај крај је жртвама које су пале за стварање Републике Српске доказао колико вриједи и колико воли Републику Српску", закључио је Шеховац.

Борци су тада, али и много пута касније доказали колико воле Републику Српску, али данас се поставља питање колико Република Српска воли оне који су је створили.



"Држава је ту мало заказала, застранила. Борци су запостављени. Свако се сналази како зна и умије. Неко се снаша, али већина није па би држава требала да више поведе рачуна о демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца", сматра Милан Међо демобилисани борац.

Марш Одбране од Војковића до Илињаче завршен је подизањем заставе на Илињачи, стратешкој одбрамбеној коти у рату, те историјским часом да млађе генерације не би заборавиле како је и зашто створена Република Српске и ко је учествовао у њеном стварању.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ис

21.07.2016 17:43

4.8.1992 муслимани су напали Војковице. Сасвим слуцајно су откривени и Војковици су одбрањени. Данас муслимани 4.8. славе као дан одбране сусједне Храснице од цетницког агресора. Ето са ким ми зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И други

21.07.2016 19:25

И ми остали смо бранили разне српске линије око и у Сарајеву, па би био ред да се организују свецаности и за те одбране. Ево нпр. нико не спомиње Неџарице, Озренску улицу, Јеврејско гробље и друге линије.

ОДГОВОРИТЕ