Borci Srpske: Da se ne zaboravi 4. avgust

Liturgijom u crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićama i maršom Odbrane od Vojkovića do Ilinjače u Istočnoj Ilidži danas je, pod parolom "Da se ne zaboravi'' počelo obilježavanje 4. avgusta Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca.

Republika Srpska 21.07.2016 | 17:39
Borci Srpske: Da se ne zaboravi 4. avgust
Područja Vojkovića, Grlice i Krupca 4. avgusta 1992. godine našla su se pod snažnim udarom neprijateljske vojske, ali je ovaj kraj odbranjen zahvaljujući požrtvovanosti boraca Vojske Republike Srpske ali i stanovnika koji su branili svoja ognjišta.



"Kao predsjednik Boračke organizacije želim da se zahvalim svim stanovnicima Vojkovića, Krupca i Grlice, pripadnicima tadašnje Stanice policije Kula i svim borcima ratne Ilidže i 2. sarajevske brigade jer su složno, jakom odbranom sačuvali ovu teritoriju. Da je ova teritorija pala u neprijateljske ruke pitanje je šta bi bilo sa ostalim dijelovima današnjeg grada Istočno Sarajevo" kaže predsjednik Boračke Organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac.

Šehovac podsjeća da je tog dana poginulo sedam boraca, a ranjeno preko 20.

"Ovaj kraj je žrtvama koje su pale za stvaranje Republike Srpske dokazao koliko vrijedi i koliko voli Republiku Srpsku", zaključio je Šehovac.

Borci su tada, ali i mnogo puta kasnije dokazali koliko vole Republiku Srpsku, ali danas se postavlja pitanje koliko Republika Srpska voli one koji su je stvorili.



"Država je tu malo zakazala, zastranila. Borci su zapostavljeni. Svako se snalazi kako zna i umije. Neko se snaša, ali većina nije pa bi država trebala da više povede računa o demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca", smatra Milan Međo demobilisani borac.

Marš Odbrane od Vojkovića do Ilinjače završen je podizanjem zastave na Ilinjači, strateškoj odbrambenoj koti u ratu, te istorijskim časom da mlađe generacije ne bi zaboravile kako je i zašto stvorena Republika Srpske i ko je učestvovao u njenom stvaranju.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Is

21.07.2016 17:43

4.8.1992 muslimani su napali Vojkovice. Sasvim slucajno su otkriveni i Vojkovici su odbranjeni. Danas muslimani 4.8. slave kao dan odbrane susjedne Hrasnice od cetnickog agresora. Eto sa kim mi zivimo.

ODGOVORITE
Name

I drugi

21.07.2016 19:25

I mi ostali smo branili razne srpske linije oko i u Sarajevu, pa bi bio red da se organizuju svecanosti i za te odbrane. Evo npr. niko ne spominje Nedžarice, Ozrensku ulicu, Jevrejsko groblje i druge linije.

ODGOVORITE