Шпанци нису ризиковали: Селектор је Лопетеги!

"Фурија" поверила екипу тренеру који је две младе селекције водио до титуле шампиона Европе.

Фудбал 21.07.2016 | 23:00
Шпанци нису ризиковали: Селектор је Лопетеги!
Шпанци су направили поуздан избор.

Челници тамошње фудбалске федерације поверили су вођење "А" репрезентације Хулену Лопетегију (49), бившем селектору омладинских селекција, који је водио и млади тим Шпаније.

Некадашњи голман, који је током играчке каријере уписао један наступ за национални тим, наследиће Висентеа Дел Боскеа пола године након што је добио отказ у Портоу.

Лопетеги ће предводити поход Шпанаца на Светско првенство у Русији и неће имати једноставан посао, јер ће ривал "фурије" у квалификацијама бити и Италијани.

Нови селектор бивших светских шампиона дебитоваће 5. септембра, у утакмици против Лихтенштајнта.

Лопетеги је поуздан избор, јер је већ водио У-19 репрезентацију Шпаније од 2010. до 2013, паралелно радећи и на клупи селекције до 20 година. Потом је преузео и младу репрезентацију, коју је водио од 2012. до 2014.

Са њим на челу, У-19 селекција Шпаније постала је шампион Европе 2012, а следеће године је поновила тај успех у узрасту до 21 године.

Неки од играча са којима је бележио те успехе су голман Давид Де Хеа, дефанзивци Алберто Морено, Марк Бартра, Ињиго Мартинез, везисти Асијер Иљараменди, Иско, Коке, Тијаго, док је напад предводио Алваро Мората.

У складу са тим, Лопетегију ће очигледно бити поверен и задатак "освежавања" екипе увођењем младих играча, које је већ водио, у главне улоге.

Пре само неколико недеља медији су га доводили у везу са тренерским ангажманима у Вулверхемптону и Нотингем Форесту, али Ђулен Лопетеги ће од овог лета водити не друголигашку него једну од најачих екипа на свету. Фудбалски савез Шпаније га је, наиме, именовао за наследника Висентеа Дел Боскеа на месту селектора Црвене фурије.

И можда ће неко такав потез окарактерисати као изненађење, Хоакин Капарос је сматран за фаворита, али у шпанском Савезу добро су упознати са Лопетегијевим квалитетима, а и он добро познаје већину носиоца игре. Уосталом, он је водио У19 селекцију до титуле првака Европе 2012, а 2013. и до наслова најбољег у У21 конкуренцији.

Пако Алкасер, Хесе, Ђерар Деулофеу, Хуан Бернат, Денис Суарез, па нешто старији Иско, Давид Де Хеа, Марк Бартра, Асјер Иљараменди, Коке, Тијаго Алкантара, Алваро Мората, Икер Мунијаин... Сви они су већ прошли кроз Лопетегијев дрил и добро знају како он размишља.

Додуше, неће доскорашњи тренер Порта имати лак задатак, јер велике ципеле треба да попуни. Дел Боске је 2012. покорио свет, 2012. одбранио титулу првака Европе, али је потом кренуо суноврат. Задатак д ага заустави поверен је баш Лопетегију, који је радио и као тренер у Реаловом другом тиму и на кратко у Рајо Ваљекану. Као играч, бранио је гол Реала (један лигашки меч), Барселоне (пет), Логроњеса и Раја...

Ово сада сасвим је нова димензија.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар